Снимка: Reuters

Следственият комитет на Русия образува дело срещу украинец, който е разпространявал невярна информация за броя на жертвите при пожара в търговски център в Кемерово, съобщи ведомството.

Още по темата

По данни на следствието Никита Кувиков, известен в мрежата като Евгений Волнов, "публично е разпространявал недостоверни сведения за броя жертви при пожара в Кемерово, въвеждайки в заблуждение роднините на загиналите и пострадалите".

Посочва се, че по този начин Кувиков "се е опитвал да дестабилизира ситуацията". Планира се да бъде поискан задочен арест на мъжа, както и той да бъде обявен за издирване.

В YouTube канала на Волнов се появи запис от 25 март, в който се чува как той се обажда в моргите в Кемероно, представяйки се за служител на руското министерство на извънредните ситуации, и се интересува колко "свободни места" са останали.

Разбирайки, че в първата морга са готови да приемат не повече от 100 загинали, той заявява, че скоро при тях ще докарат "над 300 трупа". Служителите са шокирани и му отговарят, че по техни данни жертвите са от 60 до 70 души.

Пожарът в търговския център "Зимна вишна" в Кемерово избухна в неделя. Загинаха 64 души, от тях 41 деца. Задържани са вече няколко души, припомня РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase