Снимка: Reuters

Главният свидетел в разследването на пожара в търговския център в Кемерово назовава подпалвача в интервю за вестник "Московский комсомолец".

Вестникът разговаря с работещия в детския център като фотограф-аниматор Евгений. Той е главен свидетел в разследването, тъй като е видял кой е извършил подпалването.

Още по темата

Евгений казва, че подпалвачът е 12-годишно момче, което е предизвикало нарочно пожара, като и по-рано през деня то се е опитало да запали атракциона.

"В този ден той се опита да подпали атракциона, но не успя да завърши започнатото, спряха го. А малко по-късно той все пак доведе намисленото от него до край. При това сам едва не се задуши в дима. Аз веднага го забелязах, спасих го. А след това разказах всичко на следователите", обяснява Евгений.

Според директора на търговския център Надежда Судденок пожарът е причинен от "група" деца, които са обирали посетителите и са целели паника.

По стечение на обстоятелствата в момента на пожара Евгений и децата са играели игра, в която са се използвали противогази.

"Когато започна пожарът, аз си сложих противогаз и започнах да изнасям децата от горящото помещение. Някои от децата също си слагаха противогази. В крайна сметка помогнах на 20 деца да излязат", разказва мъжът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase