Музикантките в съда днес. Снимка: Reuters

Трите певици от групата Pussy Riot Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич бяха признати за виновни от съд в Москва по нашумялото дело за пънк-молебена срещу Путин.

Всяка една от тях ще лежи по две години зад решетките в изправителна колония при общ режим, като мотивът за присъдата е хулиганство и грубо нарушаване на обществените порядки извършено с демонстрирана религиозна ненавист.  От присъдата ще бъдат приспаднати шестте месеца, в които девойките бяха в ареста.

"Действието е извършено по предварителен план, имало е провокации и оскърбителни действия в религиозна сграда, пред вярващи", заяви съдия Марина Сирова.

Още по темата
Съдът е установил, че "на 21 февруари Толоконникова, Самуцевич, Альохина и няколко неустановени лица с маски са се появили в Храма Христос Спасител в неподходящо облекло. Те отишли до олтара и с помощта на звукоусилваща апаратура и в продължение на минута са крещели обидни за всички присъстващи думи. По време на цялата акция подсъдимите явно и недвусмислено са показали своята религиозна ненавист и вражда към християнството".

Подсъдимите са нарушили обществените порядки, затруднили са нормалната работа на храма, проявили са неуважение към посетителите и служителите на храма и дълбоко са оскърбили всички православни, прочете още съдия Сирова.

Пред самия съд пък още от сутринта се провежда митинг, на който демонстрантите са издигнали плакати "Свобода за Pussy Riot" и "Русия без Путин". Той не е разрешен и има задържани. Сред тях е и бившият световен шампион по шах и опозиционер на сегашната власт Гари Каспаров. Той заяви, че няма представа защо е арестуван.

През последните седмици редица звезди се изказаха в защита на Pussy Riot, сред които Faith No More, Red Hot Chili Peppers и Мадона.

У нас също днес бе проведена акция срещу задържането на пънкарките, като неизвестни украсиха паметника на съветската армия с цветни качулки.

В Русия пък процесът отдавна придоби чисто политически характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase