Наближава Alternative Night Live в Строежа, а обръщайки поглед към групите, които ще свирят, се забелязва група Awake. Миналата година момчетата забиха на сръбския фестивал Exit и точно когато изглеждаше, че нещата при тях са потръгнали, групата се изпари и дълго време нищо не се чу за нея. Причината за жалост е неприятно заболяване, което мъчи басиста им - Мартин Евстатиев.

Но този понеделник, 26-ти март, Awake се пробудиха и се появиха на поредното издание на Seattle Night, което се проведе в клуб "Алкохол". Сега следва и лайв в Строежа, а може скоро и още повече.

Какво точно става около групата, какво готвят за завръщане, ще разберете лично от вокала на Аwake - Иван Иванов.

Какво ново става около групата? Загубихте се за доста дълго време.


Шест месеца направихме пaуза. Пълна пауза. Отменихме си концертите, отменихме си и записите в студио. Причината е нашият басист – Мартин, който свири и с Panican Whyasker. Той има заболяване – тендо-вагинит на ръцете.



Трябваше да си даде пълна почивка за този период от време. За съжаление и до сега не се е възстановил напълно, затова на последния Seattle Night свирихме с Емо от Пиф на баса. На предстоящия ни лайв в Строежа, Марто ще си изсвири авторските ни парчета, а с Емо ще свирим кавърите.


За Alternative Night Live сме подготвили песни на Velvet Revolver, Audioslave, някои от сиатълските групи, добре познати от Seattle Night. Другите групи също ще гледат да заложат на разнообразна музика.


Значи нямате намерение да му намерите заместник на басиста ви? Държите Марто да свири с вас.


Със сигурност искаме албумът ни да го направим с него. Страшно много се забави този албум, вече е записан и готов, остават само партиите на Марто.


Все пак в този състав сме направили всички песни. Всички сме участвали в създаването им и е безсмислено друг да ги записва. Все пак нищо не е сигурно, защото няма гаранция дали Марто ще се оправи напълно или не.


Едно е сигурно, че повече няма да пропускаме концерти. Под една или друга форма ще свирим със и без него, в зависимост от състоянието му. Марто смята, че дори ще успее да запише две песни с нас, така че може и сингъл да пуснем в близко бъдеще.


Този понеделник свирихте в клуб “Алкохол” за първи път на живо след 6- месечно отсъствие. Как мина концертът и как оценяваш завръщането?


Беше много яко. Още повече, че на Seattle Night феновете са много надъхани. Ние свирихме последни и аз малко се притеснявах да не се изморят хората и да не би да си тръгнат преди ние да излезем, обаче всичко се получи супер и избухнахме много яко. Този път свирихме и с две китари и звука ни беше още по-твърд.


След Строежа къде ще свирите?


Скоро в Перник ще имаме концерт с певицата София. Там ще дадем началото на една инициатива “Изкуство за изкуството”. Аз написах една песен за София преди време - “Сестра на вятъра” и това даде начало на съвместната ни работа с нея.


След това може обиколим и провинцията с няколко концерта, ще видим. Едва сега подновихме концертната си дейности, почнахме да се раздвижваме.


Миналата година, преди да зачезнете, забихте на фестивала Exit. Ще се пробвате ли отново на някой голям фестивал?


Да, със сигурност. Дори основната идея на албума, който записваме, е да ни служи като визитна картичка за фестивали извън България. Естествено, го записваме и за да могат хората да си купят, ако искат и да могат да ни слушат не само на концерти. Реално не разчитаме на големи продажби.


Получавали молби от различни сайтове да предоставим песните си за свободен даунлоуд, но това не би могло да стане. Ние влагаме пари в тази музика, плащаме записи, техника... не е логично просто да я предлагаме безплатно.


В тази връзка, какво е отношението ти към акциите които се проведоха срещу торентите?


Честно казано съм изненадан, че България е една от първите страни, която се опитва да се справи с този проблем. В много други страни нямат закони и не могат да се ограничат торентите. Доволен съм много, че изобщо се говори за такива неща и се правят някакви опити. Друг е въпросът дали това е от чисто морални подбуди или поръчкова акция. Но това няма значение за артистите.


Все пак хората са инвестирали пари в тази музика и не бива изкуството да се ощетява по този начин. Да не говорим, че доста от артистите имат и деца да издържат, както съм и аз, и тогава вече гледаш по друг начин на нещата.


От музика можеш ли да издържаш семейство?


Не, естествено. Но за да имаш някакво оправдание пред себе си и пред близките си, за да продължиш да се занимаваш с музика, трябва да търсиш реализация и възвръщаемост на всичките усилия, защото те не са малко.


Ще пробвате ли да издадете албума и в чужбина?


Ще се пробваме, но ще видим дали ще успеем. Преди имахме един- два контакта зад граница с чужди продуценти, които обаче заради това прекъсване едва ли ще гледат на нас по същия сериозен начин.


Ще си върнете ли загубените позиции?


То ние не сме имали кой знае какви позиции. Пък и в България като пуснем едно видео, сингъл и направим обиколка из страната, нещата ще се върнат по старо му.


Знае ли се кога ще излезе албумът ви?


Не. Аз няколко пъти се ангажирах с дата, но сбърках. Също така дори не мога да кажа под каква форма ще излезе, но работим по въпроса много здраво. До началото на лятото със сигурност ще има нова продукция от нас. Сега ще посвирим малко за загрявка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase