Снимка: Dnes.bg
fallback
През 2011-а година феновете на хубавата музика имаха шанса да видят едни от най-големите звезди на музикалната сцена. Все повече и повече се развива концертната култура в страната ни, макар да станахме свидетели на провали на големи събития.
 
За щастие те са по-малкия процент, което пък ни кара да се съсредоточим върху успешните, страхотни концерти и фестивали, на които имахме възможността да отидем. Нека си припомним някои от най-значимите музикални събития за изминалата година. 
 
След концертите на Vaya Con Dios, Антонио Форчоне и Адриано Адеуале, както и Баба Зула, през април у нас дойдоха и нежните Nouvelle Vague. Концертът на френския проект беше дългоочакван от нежната половина сред феновете и имаше защо. Лизет Алие в компанията на Мис Франция - Марева Галанте, направиха едно незабравимо, леко флиртуващо шоу в зала 3 на НДК.
 
 
През май имахме шанса да видим Bonobo Live Band, Сара Тавареш, Джо Кокър и Роксет. Концертът на швеското дуо събра няколко поколения на стадион Георги Аспарухов, които показаха много топло отношение. Певците пък изненадаха почитателите си с въздействащо изпълнение на "Хубава си, моя горо".
 
 
Непосредствено след Роксет, през юни имахме удоволствието да видим на живо и Стинг. Хубавата му музика в компанията на Софийската Филхармония със сигурност бе едно от топ музикалните събития, които ще се помнят дълго време. От онези концерти, които те карат да чувстваш всяка една песен, да се замислиш, да си припомниш и да поглъщаш усещането, което се заформя в този момент.
 
 
Набрали вече скорост за летния сезон, посрещнахме първи юли на първото издание на Sozopol Fest - July Morning, където въпреки малкото посетители, пясъкът, морето, фенерите в небето ни караха да вдишваме соления въздух и да танцуваме. Посрещнахме първите дни на юли с хубав фънк на плажа и приятен летен сет от Онур Енгин.
 
 
Силният юли продължи с шумно парти на легендите в хип-хопа House Of Pain, сърфистите от Parkway Drive, които просто се раздадоха максимално за своите фенове в столичен клуб, където хвърчаха надуваеми дюшеци и боди сърфове.
 
На 8-и юли, след промяна от първоначалното място, на което щеше да се проведе Sofia Rocks, на стадион Българска Армия видяхме Judas Priest, Whitesnake, Saxon, Mike And The Mechanics и Slade. Сам по себе си, еднодневният фестивал премина добре, за пореден път видяхме Ковърдейл и компания в добра форма, както и прощалното шоу на Judas Priest.
 
 
За феновете на тежката музика и тази година Каварна рок фест се представи на ниво, след като стана домакин на Katatonia, Arch Enemy, Moonspell и Suicidal Angels. 
 
През август, естествено, говорим само за Бургас... по-точно за Spirit Of Burgas. И тази година изданието на фестивала доказа, че е един от най-добрите в Европа и събра на различни сцени изпълнители от различни жанрове. През първият ден на фестивала на главната сцена се качиха Gotan Project, Suicidal Tendencies, Onyx и Smallman.
 
 
Вторият ден на феста събра най-много хора, като главни виновници за това бяха Skunk Anansie и най-вече Moby. Той наистина ни изпрати в друго измерение и феновете със сигурност още си спомнят за 13 август 2011 година.
 
 
Концертът на Moby беше неописуемо преживяване за феновете. Някои от тях плакаха, други не спираха да подскачат, трети просто гледаха към сцената неподвижни, четвърти чакаха най-любимата си песен, на която също да се разплачат, а пети не можеха да повярват, че гледат Moby на живо на плажа.
 
 
През последния ден от на главната сцената се качиха Deftones, Letfield, Skindred, които направиха вечерта доста по-тежка от предишната.
 
 
Връщаме се в София, защото през октомври в новата ни зала се проведе първият концерт там, а именно шоуто френската легенда в еллектронната музика Жан Мишел Жар. Невероятна атмосфера, много ефекти и над 10 000 души станаха свидетели на първото гостуване у нас на музиканта.
 
 
В края на октомври видяхме още една легенда на същата сцена. Концертът на Шаде и нейната необикновена музика беше от онези, които те карат да изпитваш много и най-различни чувства с всяка отделна песен. Безспорно беше един от най-хубавите концерти, с невероятно пригодена сцена, мултимедия и чист глас. Всичко това ни караше да се потопим в музиката й и в любовта й.
 
 
Краят на музикалната година, макар и не официално, беше поставен от легендарния Том Джоунс. Той също събра няколко поколения, на които изпя своите най-големи хитове, сред които Sex Bomb, Delilah, Green Green Grass of Home, Hey Pocky Way и естествено She`s A Lady.
 
 
Изминалата година остави невероятни спомени сред българската публика и въпреки кризата беше най-наситената с концерти. От няколко години се засилва тенденцията да се купува музика по-малко, което кара звездите на световната сцена да попълват банковите си сметки най-вече с продължителни турнета. Което пък е в интерес на българските фенове, които имат възможност да видят на живо своите любимци.
 
Тази година също започва ударно. Още този месец за първи път в София идва Таря Турунен, която изнесе впечатляващ концерт в Пловдив в края на летния сезон. Разбира се, едно от мащабните събития ще бъде концертът на Red Hot Chili Peppers, а през февруари очакваме да бъде обявен официално още един изключителен концерт. Тази година ще станем свидетели и на първото издание на Loud Festival, който се очаква да задоволи вкусовете на феновете на "твърдата музика".
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

грия

преди 12 години

лейди гага през август в софияи бони ем в хисарски, сливенски, старозагорски и хасковски минирални бани

1

Анонимен

преди 12 години

Верно, годината си беше силна откъм концерти.

fallback