Снимка: БГНЕС/ЕРА
fallback

Една десетилетна война в сянка избухна на открито за една нощ, когато ирански дронове и ракети осветиха нощното небе в Израел и окупирания Западен бряг.

Операцията на Техеран беше силно хореографирана, очевидно предназначена да сведе до минимум жертвите, като същевременно увеличи зрелищността. Това беше сложна мисия.

Над 200 безпилотни летателни апарата и ракети са се движили над съседите на Иран, включително Йордания и Ирак - и двете с американски военни бази - преди да проникнат във въздушното пространство на смъртния си враг Израел. Съюзниците на Израел помогнаха за свалянето на по-голямата част от тези оръжия, но не можаха да предотвратят това, което дълго време се смяташе като сценарий за края на света в Близкия изток - първата атака на Ислямската република срещу Израел.

Легендарната система за противовъздушна отбрана на Израел „Железен купол“ не разочарова израелците, много от които отидоха в бункери. Само малка шепа места бяха атакувани, включително военна база и район в пустинята Негев, ранявайки бедуинско дете, докато „куполът“ отблъсна една от най-големите атаки с дрон в историята.

И все пак това беше операция, която изглеждаше предназначена да се провали. Когато Иран изстреля своите безпилотни самолети-убийци от собствената си територия на около 1000 мили, той уведоми Израел часове предварително. Символиката на нападението свърши тежката работа. Вместо огън от една от съседните страни, където присъстват Иран и неговите недържавни съюзници, това беше пряка атака от иранска територия срещу израелска територия. Това компрометира способността на Иран да навреди на Израел, защото лиши операцията от елемента на изненада. И все пак за около четири часа светът затаи дъх, докато оръжията профучаваха в нощното небе. Те бяха огнени кълба, витаещи над главите им, докато зрители в три различни държави заснемаха изображения, които сякаш предвещаваха началото на война катаклизъм./Тамара Киблауи, CNN/БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

Анонимен

преди 2 седмици

Абе ако някои смята че кръвнина от порядъка на 1 милиард евро е нищо,очаквам да обяви на колко оценя собствената си персона.5000 левчета,10000 левчета ,50000 левчета.Иранците им таковаха майката на тия,бръкнаха им джоба ,взеха си своето и чао ***.Не били улучили никой гурлив Аврам-че тои не струва нищо

104

тиготурим вустата

преди 4 седмици

До Това е целта-.Иначе от 7-те ракети пет улучиха.Мисли,не бъди блондинка.

103

бай толстой

преди 4 седмици

До ПВОИма и едни унищожени радарни установки в пустинята,които са уникални.Бяха.Но основното е посланието-Вие вече сте уязвими.

fallback