Снимка: БГНЕС
fallback

Петима руски войници седят в тухлена сграда. Те са със завързани очи: поредните затворници, заловени в Украйна. Украински глас ги разпитва. "Говори", казва той на руския офицер от групата. Какво послание би искал да изпратиш до своите войници и до руснаците у дома?

"Честно казано, те ни измамиха", отговаря офицерът, визирайки военното си началство, което седи в Москва. "Всичко, което ни казаха, беше фалшиво. Бих казал на моите момчета да напуснат украинската територия. Имаме семейства и деца. Мисля, че 90% от нас биха се съгласили да се приберат у дома."

Триминутното видео е заснето при условия на принуда. Войниците очевидно са уплашени. И все пак има много подобни интервюта с руски пленници, които циркулират по украинските социални медии, изразяващи подобни настроения.

Попитан какво ще каже на командирите си, единият каза направо: "Те са педари". Друга често използвана фраза е "они обманули нас" (те ни измамиха - б.р.). Осем дни след нахлуването на войските на Владимир Путин става ясно, че значителна част от неговите военнослужещи са деморализирани и не са склонни да се бият. Някои сами са се предали.

Други са изоставили превозните си средства и са тръгнали обратно към руската граница пеша, влачейки оръжието и чантите си, показват видеоклипове. Това обаче не означава, че Кремъл ще се провали в опитите си да завладее Украйна, тъй като тактиката на Русия сега преминава към брутални обстрели на цивилни.

Но ниският морал сред нахлуващите войски може да е една от причините, поради които планът на Русия за бързо  завладяване на Украйна изглежда не е напреднал със скоростта, която Путин би искал. Предположението в Москва беше, че операцията ще бъде бърза и успешна. Войниците получават храна и гориво само за два-три дни, сочат видеоклиповете.

Путин и генералите в Кремъл очевидно са имали и напълно фантастична представа за приема, който ще получат. Няколко военнопленници казват, че са били уверени, че украинците ще ги приветстват като освободители. Руските сили очакваха цветя и възгласи, а не куршуми и бомби, казват те.

"Някои от тях мислеха, че са на военни учения. Те не очакваха съпротива", казва Артем Мажулин, 31-годишен учител по английски език от Харков. "Много са наборниците, родени през 2002 или 2003 г. Говорим за 19- и 20-годишни момчета. От 2014 г. руското правителство промива мозъците на населението си с пропаганда. Те се опитват да накарат Русия да повярва, че Украйна не е истинска страна и казват, че фашистките чудовища са я окупирали."

Мажулин споделя, че чичо му и леля му Виктор и Валентина са разговаряли с руски войници, когато са минали покрай къщата им в Купянск, в североизточна Украйна, близо до границата. Войниците обяснили, че търсят Бандеровци или последователи на украинския националистически лидер Степан Бандера от Втората световна война.

"Къде, по дяволите, виждате Бандеровци?", попитал чичото Мажулин, а леля му им казала да не тъпчат лехите й.

"Те наричали чичо ми "батья" (баща) и побъбрили с него за гълъбовъдството, неговото хоби. След това потеглили с танка си", разкзава Мажулин.

Във видеообръщение в четвъртък президентът на Украйна Владимир Зелески подкрепи тази теория, казвайки: "Путин е изпратил своите нахлуващи сили в Украйна без разбираема мисия. Те са деморализирани. Те са обречени", а след това прикани вражеските войници "да се приберат у дома".

Украйна твърди, че е убила няколко хиляди руски войници. Тази цифра може да е преувеличена, но в сряда дори Кремъл призна, че 498 от военните им са загинали, а 1591 са ранени.

Алекс Ковжун, някогашен съветник на бившия министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко, казва, че руските войници могат да бъдат разделени на два вида: "Има млади наборници, които се страхуват. И има момчета, които са воювали в Сирия и Донбас.

Ковжун казва, че руският генерален щаб е смятал, че инвазията ще бъде "лесна" и повторение на операциите за превземане на Крим през 2014 г. или неотдавнашното им разполагане в Казахстан, които до голяма степен нямаха съпротива. Вместо това украинските цивилни бяха застанали пред вражеските танкове, блокираха бронирани колони с голи ръце и пееха националния химн пред руската охрана.

"Те крещят ругатни пред въоръжени хора. Виждал съм руските лица. Те се чувстват неудобно, защото не е това, което са очаквали. Казвали са им, че украинците са затворени от митични нацисти", добави той.

Ник Рейнолдс, анализатор за сухопътната война в отбраната и сигурността към Royal United Services Institute (Rusi), заяви, че украинската бройка на убитите вражески войници вероятно е по-надеждна от руската оценка.

Въпреки това, добави той, трудно може да се докаже как украинските власти са стигнали до собствената си обща бройка. Броят на няколко хиляди загинали сам по себе си може да е леко преувеличение, добавя той.

Няма съмнение, че Украйна използва дискомфорта на пленените войници за пропагандни цели. Няколко видеоклипа показват млади мъже, които се обаждат на майките си обратно в Русия, които нямат представа, че синовете им се бият в Украйна. Майките обикновено се разплакват. Украинските власти откриха гореща линия за притеснени руски роднини, в поредната PR схема.

Въпреки това има автентично усещане, че много руски военнослужещи съжаляват, че някога са прекрачили границата с Украйна - пътуване, което за някои е завършило със смърт или разочарование. Един от следователите пита един затворник: "И така, какво мислите, войници от силната руска армия ли сте или парче месо?"

"Ние сме парче месо", отговаря военнопленникът.

"Заслужаваше ли си?", пита следователят като последващо действие.

"Не", казва затворникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

336

аз

преди 2 години

ПРИНУДЕНИ СА ДА ГО КАЖАТ

335

Неутрален

преди 2 години

Войничетата се жалват, че са ги излъгали. То излъгаха Путин и ограбиха бюджета, купувайки си яхти за милиарди и пращайки си децата във вражески на Русия страни да живеят охолно.

334

Kuryagin

преди 2 години

V job unesite

fallback