Снимка: БГНЕС
fallback

Има една архаична и мистериозна част от конституцията на Обединеното кралство - съгласието на кралицата относно законите, които се приемат в страната. Ново разследване на The Guardian разкрива, че монархът има повече власт над законите в страната, отколкото британците, а и хората по света, някога са предполагали. А това предизвика сериозни притеснения относно продължаващата практика.

Разследването показва, че повече от 1000 закона са били проверени от кралицата или принц Чарлз чрез секретна процедура, преди да бъдат одобрени от избраните членове на парламента на Обединеното кралство.

Огромният брой закони, подлежащи на кралска проверка, обхващат въпроси, вариращи от правосъдие, социално осигуряване, пенсии, расови отношения и хранителна политика до неясни правила относно таксите за паркиране на автомобили и акостирането на кораби. Те включват проектозакони, които засягат личното имущество на кралицата, като нейните частни имения в Балморал и Сандрингам, и потенциално всичко, за което се смята, че я засяга лично.

The Guardian е съставил база данни с най-малко 1062 парламентарни законопроекта, които са били подложени на "съгласието на кралицата", като списъкът се простира от началото на управлението на Елизабет II до днес. Базата данни илюстрира, че непрозрачната процедура на съгласието на монарха е била упражнена много по-широко, отколкото се смяташе преди.

Съгласно процедурата, правителствените министри уведомяват лично кралицата за клаузите в проектите на парламентарни законопроекти и искат нейното съгласие за обсъждането им.

Като част от поредица, разследваща използването на процедурата за даване на съгласие, Guardian публикува документи от Националния архив, които разкриват, че кралицата понякога е използвала процедурата, за да лобира лично правителството. Разследването разкрива доказателства, които предполагат, че тя е използвала процедурата, за да убеди правителствените министри да променят закона за прозрачност от 70-те години, за да скрие частното си богатство от обществеността.

Документите също така показват, че при други случаи съветниците на монарха са искали изключения от предложените закони, свързани с пътната безопасност и политиката на земята, които изглежда са засегнали нейните имения, и са настоявали за промяна на правителствената политика по отношение на историческите обекти.

Базата данни с 1062 закона се отнася до законодателство, което кралицата е проверила съгласно правилата за съгласие, и не е известно кога е лобирала и за промени в законопроекта. Медията разкрива доказателства за лобиране за промени в поне четири законопроекта, но е възможно тя да се намеси в много други.

Представителите на кралицата отказват да отговорят на The Guardian колко пъти тя е поискала промени в законодателството, откакто се е качила на трона през 1952 г.

Кралските особи описват процеса на получаване на съгласие като "отдавна установена конвенция, според която кралицата е помолена от парламента да даде съгласие ... за обсъждане на законопроекти, които биха засегнали прерогативните права или интересите на короната".

Някои от законопроектите, които Елизабет II е прегледала, преди да бъдат приети от парламента, се отнасят до богатството или данъчното облагане. Едно от най-богатите семейства във Великобритания, с инвестициите в собственост на монарха, освободени от данък върху наследството и колекции от изящни изкуства и бижута, изграждани в продължение на векове, семейство Уиндзор са известни с охраната за своите финанси.

Членовете на семейство Уиндзор могат да запечатат волята си пред обществеността, за разлика от всяко друго семейство във Великобритания, като осигуряват несравнимо ниво на секретност около своето частно богатство. Не съществува потвърдена цифра за богатството на семейство Уиндзор, въпреки че според оценките то възлиза на стотици милиони лири.

През 2014 г. например кралицата и престолонаследникът провериха законопроекта за наследството и правомощията на попечителите. Две години по-рано тя провери сметката за тръстовете (капитали и доходи). Тръстовете са законни договорености, често използвани от богати семейства, за да защитят своите активи както от данъчен, така и от обществен контрол.

Тя също така е проверила законопроекти, обхващащи цели части от правителствената политика. Най-малко 11 законопроекта, регулиращи железниците, са проверени от кралицата, тъй като се отнасят до земята, собственост на кралските имения.

През 2013 г. кралицата даде съгласието си за парламентарния законопроект за изграждане на високоскоростната железопътна линия 2 между Лондон и Бирмингам. Министрите на транспорта бяха уведомили двореца, че законопроектът засяга "интересите на короната", тъй като по време на строителството на линията департаментът трябваше да придобие 21 парцела земя, собственост на короната.

Най-малко 10 законопроекта, свързани с жилищната политика, са били предмет на съгласието на Елизабет II, както и пет, свързани със законите за пенсиите, седем, свързани с NHS и поне две, свързани с хуманното отношение към животните. Правителството даде на кралицата изключение в акт от 2006 г., за да предотврати малтретирането на животни, като по този начин инспекторите нямат право да влизат в нейните частни имоти.

Някои от законопроектите, подложени на съгласието на кралицата, са забележително неясни и привидно имат малко значение за монархията, повдигайки въпроси защо семейство Уиндзор са били помолени да ги проверят. Те включват законопроект от 1963 г., свързан с Британския музей, законопроект за сьомга от 1986 г. и законопроект за паркиране от 2019 г. (кодекс за практика) за регулиране на поведението на частни фирми за затягане на автомобили.

Д-р Адам Тъкър, специалист по конституционно право от университета в Ливърпул, заяви, че спектърът от закони, подложени на процедурата за съгласие на кралицата, е стряскаща. "Много от тези сметки не са отличителни за короната, или главно за короната, или очевидно за короната по някакъв начин", казва той."„И все пак те очевидно все още имат някакво съдържание, което ги привлича в процеса."

В други случаи връзката с финансовите интереси на короната е очевидна, като например законопроект от 1988 г., засягащ херцогството Ланкастър, частното имение, което дава на кралицата многомилионни доходи.

Бъкингамският дворец потвърди, че механизмът включва законопроекти, които засягат частните интереси на кралицата, като нейните частни имения, както и всичко, което засяга лично кралицата, независимо дали като физическо лице, или като собственик на земя или работодател. Говорител на кралицата заявява: "Дали се изисква съгласието на кралицата се решава от парламента, независимо от кралското домакинство, по въпроси, които биха засегнали интересите на короната, включително личните имоти и личните интереси на монарха. Ако се изисква съгласие, проектът на законодателство по конвенция се предоставя на суверена, който той да дава само по съвет на министрите и като публично достояние."

Говорителката добавя: "Съгласието на кралицата е чисто формален парламентарен процес. Съгласието винаги се дава от монарха, когато това е поискано от правителството. Всяко твърдение, че суверенът е блокирал законодателството, е просто неправилно. " А от кабинета казват: "Съгласието на кралицата е дългогодишна конвенция и изискване на парламентарния процес."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

ББ

преди 3 години

това платената и некомпетентна журналистика сте посмешище..колкото тато си отнесе "богатствата" толкова и Кралицата...имотите им са отдадени от Народите на Великобритания..демонстрирайки богатството и благодарността на Народите за Справедливото управление...за благосъстоянието,сигурността и силата на Нацията.."богатствата" са гарант за независимостта на Кралицата..нямате рубли с които да я купиете ..има си дворци и земи..и Британците живеят добре..и така ще бъде с Божията помощ!!!аргументи??

47

ББ

преди 3 години

До Karamankoнеандертал.ите не свършват..."Не може да спонсорират англичаните социализъма в целия свят, пък тяхната кралица да има още глава на раменете...."Бонд...Джеймс Бонд...когато стане нужда всеки поданик на Кралицата се превръща в Бонд...ВСВ без жертвите на децата на Народите на САЩ и Великобритания...щяхте да обитавате някой...концлагер на Третият райх..Бог да пази Кралицата!!!

46

ББ

преди 3 години

До АнонименДесетилетия Кралството бе вторият по големина плащащ в ЕС,Народите на Великобритания на Референдум решиха,че се отказват да плащат кражби и геноцид на диктатори в ЕСССР наложиха напускането на този съюз,отказаха да плащат беззаконие и престъпления...отказаха да са съучастници и финансисти на мафиоти...простичко е...че се поддавате на манипулации не е проблем на почтените...Бог да пази Кралицата!!!

fallback