Снимка: БГНЕС
fallback

Представете си свят, в който, подобно на видео игра, всяко ваше действие ви дава определен брой точки. Ако излъжете някого, точките точките ви намаляват. Ако дадете пари на беден - се увеличават. Вашият брой точки е достъпен за всички онлайн, а чрез него те си правят извода какъв човек сте. Навярно ви звучи като един от епизодите на Black Mirror, в който не можеше да си купиш апартамент или да караш хубава кола под наем, ако нямаш определен брой "харесвания".

Но всъщност Китай от години се бори да въведе подобна система. За първи път предложението е направено през 2009 година, а "Социалната кредитна система" трябваше да заработи напълно през 2020 г. Пандемията от COVID-19 забави малко старта й, но рано или късно всеки един от 1,393 милиарда души, които живеят в Китай, ще бъдат оценявани по най-различни критерии. Държавата ще има достъп до всички данни на населението си, включително онлайн търсенията им в интернет, какво си купуват онлайн и какво публикуват в социалните си мрежи.

Или по-просто казано - съвсем скоро китайците ще започна да играят "Играта на живот".

Социалната кредитна система има за цел да държи под контрол и регулира финансовия, социалния и моралния свят на китайските граждани. Това е, може би, най-амбициозния социален експеримент на 21 век. Гражданите с висок брой точки ще се радват на много предимства, докато онези, с нисък брой точки, "трудно ще направят дори и малка стъпка в обществото", както каза премиерът Ли Къцян в реч през 2018 г.

През 2009 г. 42 пилотни версии на системата са били пуснати в различни градове в Китай. Те имат за цел да определят какво работи и какво не, но начинът, по който работят, е напълно различнен. Нещата, които се смятат за лоши в Шанхайн, например, може да не се отразят в броя на точките ви в Пекин. Това прави трудно генерализирането на "Социалната кредитна система". Когато тя най-накрая се задейства в пълния си вид, може да събрала само най-добрите аспекти от тези 42 по-малки системи или да не вземе нищо от тях. Но ако съдим по тях, ето как Китай ще оценява своите граждани.

Точките ще се увеличават, когато хората даряват кръв, плащат си сметките навреме, даряват пари на благотворителни кампании, биват доброволци в различни социални компании, грижат се за възрастните си родители или са примерни служители на работа. Но има и някои по-странни изисквания, които могат да увеличат социалния ти кредит - като да хвалиш правителството в онлайн платформите си или като помагаш на властите да проследяват религиозни дисиденти онлайн.

По-интересни са обаче дейностите, които могат да намалят броя на точките. Да мамиш на видеоигра ще намали социалният ти кредит. Ако прекарваш прекалено дълго време пред компютъра, играейки видеоигри, то броят на точките ти отново ще намалее. Ако публикуваш фалшиви новини, критикуваш правителството или участваш в протести - точките намаляват. Ако не посещаваш възрастните си родители достатъчно често - отново губиш точки. Социалният ти кредит намалява, ако слушаш силна музика във влака, резервираш си хотел или час при доктора и не се появиш, не събираш боклука си разделно или пресечеш на червен сигнал на светофара. С по-малко точки можеш да останеш и ако разхождаш кучето си без каишка и не почистиш след него. Държавата има право да ти вземе кучето, ако прекалиш с последните две изисквания, както и да ти наложи петгодишна забрана за притежание на домашни любимци. Кучетата на 1400 души вече са били отнети там, където този вариант на системата работи.

След като вече имаш определен брой точки, ето какви може да са предимствата и наказанаията според социалния ти кредит:

Високият брой точки, разбира се, прави живота по-лесен. Чрез него получаваш по-лесен достъп до добри университети, предимство при кандидатстване за работа, по-евтин градски транспорт, безплатен достъп до фитнеса, както и по-малко чакане, когато посещаваш доктор или държавни институции.

Наказанията обаче включват някои наистина невероятни неща. Ако имаш нисък брой точки, може да се наложи да се качиш на влак, тъй като ще ти бъде забранено да си купиш билет за самолет. 17,5 млн.души вече са били ощетени по този начин. А на 5,5 млн. души са им били отказани билети за влак. Но има и още по-лошо - ако точките ти паднат прекалено ниско, може да получиш забрана за използване на публичния транспорт като цяло. Заедно със забраната за получаване на виза, гражданинът с нисък брой точки остава блокиран в държавата си, без възможност да я напусне.

Ниският брой точки води до забрана да заемаш държавна позиция, липса на достъп до частни училища или университети, а децата ти не могат да посещават частни детски градини. Трудно ще бъде да си наемеш и хубав хотел из страната, а интернет връзката ти у дома ще е немислимо бавна.

Най-странното от всички наказания обаче е, че гражданинът с нисък брой точки може да стане жертва на публично осмиване. Неговата снимка може да се показва по екрани и билборди, както и в киното, преди старта на филма.

Този дистопичен метод вече е започнал да завладява гражданите на някои провинции. В града Нанин китайската версия на TikTok вече показва снимки на хора с нисък брой точки сред рекламите си. Най-голямата платформа за запознаства пък позволява хората да отблежат своят социален кредит в профилите си, което навява на мисълта, че онези с повече точки ще намерят любовта онлайн по-бързо от онези, които не са били толкова примерни.

Китай инвестира огромно количество средства в своята система. През 2018 година по улиците вече има 200 млн. камери, които да следят гражданите и техните действия. Този брой трябваше да се увеличи на 620 млн. камери до края на 2020 година, което означава, че ще има по една камера на всеки двама човека. Всички те са снабдени с модерен софтуер за лицево разпознаване.

Полицейските служители вече използват очила с изкуствен интелект и безпилотни летателни апарати с изкуствен интелект за ефективно наблюдение на гражданите. Кадрите от тези устройства, показващи асоциално поведение, могат да бъдат излъчвани пред обществеността и да служат "възпитателно" за останалите граждани.

За по-сериозни нарушители някои градове в Китай наказват хората, като превключват мелодията на звънене на лицето без тяхно разрешение. Звъненето започва със звука на полицейска сирена, последвано от съобщение като: "Лицето, на което се обаждате, е посочено като дискредитирано лице от местния съд. Моля, настоявайте този човек да изпълни своите законови задължения."

Две от най-големите компании в Китай, Tencent и Alibaba, бяха привлечени от Китайската народна банка, за да изиграят важна роля в кредитната система, повдигайки въпроса за сигурността на данните на трети страни. WeChat - най-голямата социална медия в Китай, собственост на Tencent - проследява поведението и съответно класира потребителите, като същевременно показва местоположението им в реално време.

Звучи ли ви познато? Навярно, защото вече сте го гледали по телевизията.

През 2016 година в Netflix излиза епизода на Black Mirror носещ името Nosedive. Във вселената на Nosedive всеки човек може да оценява другия, подобно на харесвания във Facebook, но тези "лайкове" се отразяват на социалния кредит на хората. Младата Лейси е обсебена от това да се харесва на хората, за да получи нужните лайкове. Без тях тя не може да си закупи мечтания дом. Но когато е поканена да бъде шаферка на най-добрата си приятелка започват проблемите. Неучтиво държание на летището не й позволява да се качи на самолет, тъй като няма достатъчно точки. Скандалът, който вдига, а принуждава да вземе най-стария и счупен модел от колите под наем. В крайна сметка Луси остава без нищо, а полицията я откарва в затвора.

В "1984" Джордж Оруел не е по-далеч от представата за това, как може да изглежда една дистопия. Големият брат гледа отвсякъде. Почти е невъзможно да направиш и една грешна крачка, без да си изтърпиш последствията след това.

А Китай очевидно ще направи първата крачка към дистопичното бъдеще на света - където дори бързото притичване през празен път може да те лиши от самолетен билет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

160

-------

преди 3 години

Бaйдн си е човек на китайците. Канада и Европа вече ca под китайско влияние.

159

Анонимен

преди 3 години

Ако Китай го въведат това, означава вечна диктатура на ККП. Мисля, че светът прекали с толерантността към тези!

158

НИЕ, ХОРАТА...

преди 3 години

Ние, хората, сме създадени от Твореца по негов образ и подобие и със свободна воля. Изборите са наши и последствията са наши.Толкова е просто!Всичко друго е богоборство.България е Християнска страна.Бога да благослови българите!

fallback