Снимка: БГНЕС
Спомнете си колко психолози, известни личности и дори политици ни убеждаваха как ще излезем от кризата с коронавирус по-добри, по-човечни, ще мислим повече за ближния. В залеза на епидемията обаче светът е завладян от новата стара тема - расизма.
 
Всичко тръгна след убийството на Джордж Флойд от полицаи, което подпали буквално САЩ, а протестите се пренесоха и на другите континенти.
 
САЩ е страната на неограничените възможности и за пореден път го доказва. За няколко дни Флойд се превърна в знаме срещу расизма, сложиха му ангелски криле, погребението му може да се сравни с това на висш държавник.
 
В повече идва моментът да видиш един от кандидатите за президент да пада на колене в памет на доказан престъпник, а до златния ковчег да плаче кметът на Минеаполис. Какво да кажем за гледката бели полицаи да мият краката на чернокожи пастори? По някакъв начин това ще върне живота на Флойд или се приема за измиване на някаква гузна съвест?
 
Убиецът на Джордж Флойд трябва да бъде наказан с цялата строгост на закона, но нека това да не бъде придружено с героизирането на Джордж с дългото криминално досие.
 
Смъртта на Флойд бе последвана от протести, които бързо се политизираха, а мародерите - от всякаква раса, се възползваха да осребрят масовото недоволство и разбиха десетки магазини, съсипаха редица бизнеси.
 
Дори започнали спонтанно, дори с някаква идеалистична цел, тези протести се изродиха на много места. 
 
Няма как да не се направи сравнение с безредиците в Лос Анджелис от 1992 г.
Още по темата
Година по-рано полицейски патрул спира кола с трима чернокожи след преследване. Появява се запис от задържането на Родни Кинг, от който е виден полицейски произвол - налагат го с палка 55 пъти, докато е легнал на земята. Кинг оцелява след многочасова операция. Четиримата полицаи са дадени на съд, като на 29 април 1992 г. съдебните заседатели ги оневиняват. Присъдата е посрещната с недоволство и бунтове сред афро-американското общество, тогава пламва Лос Анджелис. Точно като в последните дни - следват палежи, ограбване на магазини. 63 човека са убити, а щетите се изчисляват на над милиард долара. През 1993 г. четиримата полицаи са уволнени от полицията на Лос Анджелис. Родни Кинг е бил познат на полицията, в момента на залавянето му е установено наличието на фенциклидин - лекарство, което води до агресивно поведение и халюцинации.
 
Случаят с Джордж Флойд наподобява като ефект с този на Кинг. За съжаление, чернокожият мъж загуби живота си. Но пак сме свидетели на палежи, разбити и барикадирани магазини, арести. Има обаче и друга подробност - те избухнаха преди още да се е произнесъл съдът.
 
В крайна сметка това е криминален случай и ако се докаже вина - да има затвор за обвиняемите.
 
Но защо толкова ескалира случаят Флойд?
 
От една страна това убийство подейства като катализатор на тлеещи процеси като безработица и ниски доходи сред афроамериканското население. Корона кризата допълнително наля масло в огъня, след като десетки хиляди останаха без работа през последните два месеца. 
 
Леви организации като "Антифа" се възползваха да яхнат протеста и ако може да изпълнят една от големите си цели - премахването на полицейските управления в този им вид.
 
Демократите яхнаха протеста, за да свалят доверието към Тръмп преди предстоящите избори.
 
Губернаторите, които са противници на Тръмп, водят шествията срещу расизма и в същото време не взимат мерки срещу мародерите. Явно чакайки армията да се намеси. Ако се върнем отново през 1992 г. в Ел Ей, ще се види, че много от хората основно критикуваха за късната намеса на националната гвардия. Чак при нейната поява кражбите и палежите спряха, но за 6 дни мнозина загубиха живота и препитанието си. Хиляди са призивите армията и сега да се намеси - не срещу протестиращите, а срещу тези, които грабят, опожаряват, нападат цивилни. 
 
Бившият американски президент Барак Обама подкрепи протестите за расова справедливост в страната и изрази надежда, че случващите се цялата страна демонстрации могат до доведат до по-мащабна промяна.
 
Другите трима живи бивши президенти - Джими Картър, Джордж Буш-младши и Бил Клинтън също реагираха с изявления срещу расизма. Изявленията им съдържаха пряка или косвена критика към президента Доналд Тръмп, който осъди неколкократно убийството на Флойд, но беше критикуван, че не е заел твърда позиция срещу расизма и не е показал разбиране спрямо обществения гняв в САЩ срещу полицейската бруталност към афроамериканците.
 
Всъщност расизмът в САЩ е многопосочен, не е само към афроамериканците и могат да се дадат хиляди примери, в която и да е посока.
 
Защо Джордж Флойд не може да бъде ангелът срещу расизма?
 
Няма как да бъде справедливо и оневинено, което и да е убийство, независимо какъв живот е воден.  
 
Но преди да се сложат ангелските криле на Джордж Флойд, трябва да се знае и другата му страна. Има дълъг списък с криминални прояви, влизал е в затвора за нападение и грабеж, имал е присъди за кражба с огнестрелно оръжие и за притежание на наркотици. Съжалявам, но нищо ангелско няма в това.
 
При многопосочен расизъм в САЩ защо точно се изтъква този срещу афроамериканците? Защо само животът на чернокожите да има значение? Тези протести не са ли срещу расизма въобще (поне тези извън САЩ - б.а.)? Всеки има своите отговори на тези въпроси, но твърде много политика прозира отдолу.
 
Трябва да се вземе предвид и движението Black Lives Matter, което се възроди точно след този случай, за който пак да напомним - съдът тепърва ще се произнася. Може би е съвпадение, че се водят предизборни президентски битки...
 
Трябва да се постави въпроса защо такива безредици не се случват след убийството на бял човек? Защо не се палят коли, магазини? А все пак чистата статистика сочи, че полицията в САЩ всяка година убива над 1000 човека. И ако се разделят по цвят на кожата - чернокожите не са най-много.
 
Най-вероятно отговорът се крие в политиката, образованието и "науката" как се управлява най-лено масите.
 
Случаят Флойд в Европа и у нас
 
В много европейски страни се проведоха мирни протести срещу расизма. В Лондон тези мирни протести завършиха със сблъсъци с полицията, ранени и 7 арестувани. В сърцето на Европа - Брюксел, в един от кварталите се стигна до сблъсъци, бяха арестувани над 150 души. Защото част от протестиращите на площад "Полер" започнали да чупят витрини на магазини и да изнасят стоки. Сякаш мародерството е знак за борба срещу расизма.  
 
В България също имаше протест, като според организаторите у нас обект на расизъм са ромите. В САЩ поне си признават, че расизмът не е само в една посока, а у нас обикновено се говорят общи приказки и се усвояват едни пари за интеграция. Интеграция, от която никой не се интересува. 
 
Няма как да кажа, че в България няма расизъм, но и Джордж Флойд с ангелски криле не е образът, който би ни обединил срещу този световен проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase