Снимка: архив, Reuters
fallback

Пхенян заяви в петък, че с опитна цел е нанесъл предния ден "удар на голямо разстояние". Така изостри още повече напрежението с Вашингтон - Доналд Тръмп признава, че "никой" не е "доволен" от севернокорейските изстрелвания на ракети.

Втората среща между американския президент и севернокорейския ръководител Ким Чен Ун през февруари в Ханой приключи с фиаско, дори без обща декларация за евентуално уреждане на болезнения ядрен проблем. Двамата не успяха да се споразумеят за условията, при които да бъдат вдигнати международните санкции срещу Северна Корея, и за ответните отстъпки от нейна страна.

След това севернокорейският лидер постави под въпрос добрата воля на Вашингтон и настоя за промяна в поведението на САЩ.

В четвъртък Северът "изстреля, както изглежда, две ракети с малък обсег", заяви в комюнике южнокорейският Съвет на началник-щабовете. Стартирали от Кусон в провинция Северен Пьонан, те прелетяха съответно 270 и 420 км в източна посока.

Това бе второто изпитание на бойна техника за по-малко от седмица, след като Пхенян не беше изстрелвал ракети от ноември 2017 г. Междувременно на полуострова започна видимо разведряване, намерило израз по-специално в множество дипломатически преговори на Ким с чуждестранни ръководители, включително двата съмита с Тръмп, пише Франс прес.

"Ще видим"

След като увери, че анализира "много сериозно" ситуацията, американският президент, който обикновено подчертава, че е в добри отношения с Ким, открито се зачуди смята ли той да преговаря сериозно.

"Никой не е доволен от случилото се", заяви Тръмп и също спомена за "ракети с малък обсег". "Отношенията продължават, но ще видим", добави той и сподели, че имал усещането, че севернокорейците всъщност не били "готови да преговарят".

КНДР провела учение за нанасяне на удар на голямо разстояние

По време на севернокорейския опит американският специален пратеник за Северна Корея Стивън Бигън бе на посещение в Сеул за пръв път след неуспеха в Ханой.

Всекидневникът на управляващата в КНДР партия "Нодон синмун" посвети днес на това изпитание цялата си първа страница и половината от втората, помествайки 16 снимки, на една от които Ким Чен Ун наблюдава старта от укритие.

Официалната севернокорейска агенция КЦТА заяви дори, че е извършен опит за нанасяне на "удар на голямо разстояние", без да уточни вида на изпробваното оръжие и като избегна думи от рода на "ракета" или "снаряд".

Ракета "Искандер"?

По време на военно учение в събота Северна Корея осъществи пускове на редица устройства, сред които експертите споменават и една ракета с малък обсег.

КЦТА уточни, че Ким е "поставил важни задачи за още по-сериозно повишаване на ударния потенциал на частите за отбрана" - това може би е знак, че ще последват нови изстрелвания.

Oще по темата

"Истинският мир и сигурност за страната се гарантират единствено от високата й физическа възможност да брани своя суверенитет", продължава агенцията, цитирайки севернокорейския ръководител.

Кадрите от съботните пускове, разпространени от севернокорейските медии, показват устройство, наподобяващо според експерти едностепенните руски ракети "Искандер".

Ако Северна Корея е внесла ракети "Искандер" от Русия, значи "има възможност да порази с високопрецизни бойни глави цели, намиращи се в Южна Корея", коментира сайтът "38 Норт".

Пхенян, Сеул и Вашингтон старателно се въздържаха да използват във връзка със съботния пуск думата "ракета" - термин, който би могъл пак да постави под съмнение дипломатическия процес, както и изявлението на КНДР, че е спряла изпитанията на ракети с голям обсег.

Севернокорейският "протест"

Ако вчера е била изстреляна балистична ракета, макар и с малък обсег, "това може да е в разрез с резолюциите на ООН", отбеляза южнокорейският президент Мун Дже Ин.

Пусковете, предприети от Северна Корея, съдържат "елемент на протест, също и натиск с цел да насочат дискусиите по ядрения проблем в желаната от нея посока", добави Мун в интервю по повод втората годишнина от идването му на власт.

"Северът изглежда твърде недоволен, че срещата в Ханой приключи без споразумение", продължи той и предупреди, че вчерашните пускове "може да затруднят преговорите".

Американското правосъдие съобщи междувременно, че е задържан севернокорейски товарен кораб с водоизместимост 17 хил. тона - "Уайз онест", заподозрян в нарушения на международните санкции срещу Пхенян чрез износ на въглища и внос на машини.

"Този кораб, използван за избягване на санкциите, вече е извън строя - приветства събитието американският зам.-министър на правосъдието Джон Димърс. - Северна Корея и компаниите, които й помагат да заобикаля санкциите на САЩ и на ООН, трябва да са наясно, че ще използваме всички достъпни средства, за да прилагаме международните санкции."

Миналата година корабът е бил спрян в Индонезия и властите на страната са започнали разследване срещу капитана. През юли американските власти са задействали процедура за задържането му.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Анонимен

преди 4 години

Тарамбуката му каза на Ким унищожи си всичко и след това ще видя дали ще ти премахна самкциите. Как мислите дали Ким е толкова Умен че да си нареже ракетите както едни сеяндури в БГ ги нарязаха. На Тарамнбуката номерата са ясни на Ким затова ще продължава да го държи на нокти и в поза партер с разтворени бузки.

58

Анонимен

преди 4 години

Сега и да монтират няколко ядрени глави на тези ракети и за САЩ всичко приключва. С една такава заминава цяла ударна групировка на терористичната държава САЩ.

57

Анонимен

преди 4 години

ми правилнорумъния си внесе американски ракети - ние протестирахме ли направиха си бази за без пари протестирахме ли - не и сега корейците криви

fallback