Снимка: Reuters

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган спечели поредните, четвърти местни избори, откакто през 2002 г. се изкачи на власт. Според неокончателните резултати Републиканската коалиция на Ердоган и националистическия лидер Девлет Бахчели печели 51,67 процента, а опозиционният Национален алианс на Народнорепубликанската партия на Кемал Кълъчдароглу, "Добра Партия" на Мерал Акшенер и на Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу печели 30,07 процента.

В същото време обаче ПСР изгуби контрола над 5 от големите метрополии на Турция - Анкара, Измир, Адана, Анталия и Мерсин, според неокончателните резултати. Опозицията спечели убедителна победа в западните и южните окръзи на страната, предаде БТА.

Сегашните резултати, сравнени с тези от вота на 24 юни м.г., показват спад в рейтинга на управляващата партия. Тази тенденция започна още през 2017 г. и продължи да се засилва, въпреки че Ердоган отстрани кметовете на Истанбул, Анкара и Бурса заради отлив на избиратели. Ако си послужим с езика на футбола, това означава, че турският избирател "показа жълт картон на ПСР", а по думите на опозиционната лидерка Мерал Акшенер "издърпа ухото на властимащите".

Още по темата

Драматичната битка за Истанбул все още продължава с преброяването и на последните гласове. Засега, както изглежда, кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу води в борбата за кметското място в Истанбул с 27 хиляди гласа преднина пред кандидата на ПСР Бинали Йълдъръм, бившия министър-председател, съобщи председателят на Висшата избирателна комисия Сади Гювен след 10-часова драматична надпревара между двамата кандидати.

Ако този резултат се окаже окончателен, това ще бъде най-големият удар за президента. Самият Ердоган неведнъж е подчертавал, че Истанбул е равнозначен на цяла Турция. Възходът на Ердоган към върховете на властта и на неговата ПСР започна именно от Истанбул, когато той спечели кметското място на мегаполиса. И пак този мегаполис може да доведе до "края на ерата Ердоган".

Оправда се прогнозата, че икономическите негативи ще бъдат решаващи за вота. Икономическите фактори се оказаха по-силни от факторите стабилност и оцеляване, на които залагаха Ердоган и Бахчели.

Икономическите несгоди, погрешните икономически политики, обедняването, безработицата, девалвацията на турската лира са главните фактори, чрез които избирателят реши да стопира ПСР, изпращайки ясно послание, че я вини за тези проблеми. Вотът бе знак също така, че избирателят е загрижен за икономическата и финансовата си стабилност повече от политиката.

В помощ на опозицията дойде и стратегията на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която не издигна свои кандидати в западната част на страната и в някои южни райони и така подкрепи кандидатите на Националния алианс, избягвайки разпиляване на гласове.

Тепърва партиите и лидерите ще анализират резултатите от вчерашния вот, доколко те са сполучливи или не. Определено може да се каже, че желанието на близо половината от турските избиратели за промяна предопредели посоката на местния вот. Високата избирателна активност, която според Висшата избирателна комисия надхвърля 83 на сто, също е характерна особеност на вчерашните избори.

И управляващите, и опозицията в Турция твърдят, че техният кандидат печели надпреварата за най-големия град в страната - Истанбул. Висшата избирателна комисия ще обяви официалните резултати след разглеждане на подадените жалби по отношение на невалидните бюлетини. Партията на справедливостта и развитието печели в мнозинството от общините, но губи поне в три от петте най-големи града в страната.

Кандидатът на опозицията в Истанбул Екрем Имамоглу обяви, че печели изборите в мегаполиса с преднина от около 27 000 гласа. Той се позова на получаваните в централата на Народнорепубликанската партия данни от подписани и подпечатани протоколи от нейните представители в избирателните комисии.

Председателят на истанбулската организация на управляващата ПСР същевременно заяви, че Бинали Йълдъръм е спечелил с около 4000 гласа. Байрам Шеноджак се позова на официални неокончателни данни, съобщени от Анадолската агенция около 23.30 часа снощи. По думите на Шеноджак в Истанбул има над 210 000 невалидни бюлетини, предимно в райони, в които ПСР получава силна подкрепа.

Интригата около Истанбул все още се запазва в очакване на окончателния изход от вота.

В другите най-многолюдни градове Народнорепубликанската партия печели в столицата Анкара, Измир и Анталия. Управляващата формация запазва Бурса.

В национален план ПСР печели 44,5 процента от гласовете, докато Народнорепубликанската партия получава 30 на сто. По над 7 процента от гласовете на избирателите отиват при Партията на националистическото действие и "Добра партия". Прокюрдската Демократична партия на народите има доверието на над 4 на сто от гражданите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase