fallback

Недвижимите имоти стават все по-скъпи - не само у нас, а и в Европа. Къде е най-скъпо и кое е по-предпочитано - наемът или покупката на имот представя Deutsche Welle.

Наемите

Традиционно най-скъпите наеми са в столиците. Това важи с пълна сила и за Европа, където наемът на квадратен метър варира от 4,50 евро до 30 евро.

Първенец в тази класация безапелационно е Лондон с цена от €30.2 на кв. м. На второ и трето място са Стокхолм и Париж.

Най-евтино пък е в София, където в някои квартали има жилища на цени под €5 за кв. м.

Покупката

Ако пък човек предпочита да инвестира в собствен имот, нещата стават още по-сериозни. И тук в класацията за най-скъпи градове водят Лондон и Париж.

Срещу €200 000 в британската столица човек може да си купи... 11 кв. м. жилищна площ. В Париж за тази сума човек може да се сдобие с 19 кв. м. Доста по-широко ще е в Берлин, където 200 000 евро могат да осигурят 63 кв. м.

На фона на тази класация София е много изгодна - срещу подобна сума човек може да си купи жилище с площ от 150 кв. м. и то в някои от най-добрите квартали.

Под наем или в собствен дом?

В крайна сметка кое надделява - животът под наем или комфортът да притежаваш дома си?

Статистиката е недвусмислена - над 70% от европейците притежават дома, в който живеят. Много от тях дори не изплащат кредит.

В Румъния и Македония над 90% от хората притежават изплатен имот. В Швеция и Холандия пък в собствен дом живеят 60% от хората, но едва 10% от тях напълно са го изплатили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

102

Вес

преди 4 години

В Лондон за една стая в share accommodation най-евтините наеми са £600 на месец. ЕДНОСТАЕН под наем за сам човек е непосилно-1300 на месец и отгоре всички сметки. Говоря за private renting. Ако сте на помощи е много по евтино но дават много трудно сега.

101

Анонимен

преди 4 години

Ще ревете да си купите за 200к апартамент в София след няколко години но ще е късно! Сега тролете и мърморете но кервана си върви...

100

Язека

преди 5 години

От статията разбрах, че тук е най евтино. Утре ставам и купувам някой коптор за 200 хил евро...Знам, че парите са малко и не мога да разчитам на повече от 65 кв чиста площ, но ще се доверя на автора да търся перспективен квартал. Харесал съм Кръстови вади като за начало, ако не стигне парата - Западен парк.

fallback