Снимка: БТА
fallback

Референдумът в Каталуния вкарва Испания в тежка политическа криза, а резултатите и дългосрочните последици от нея ще окажат въздействие върху общоевропейския климат и политическите процеси в редица страни, се чете в редовния анализ на института "Иван Хаджийски".

Специалистите отчитат, че очевидно наличието на общ европейски дом "стимулира сепаратистки стремежи и амбиции за собствен етнонационален апартамент в този дом".

Oще по темата
"Поемането на функции от ЕС, които досега е изпълнявала националната държава, освобождава от задръжки процеси на етнонационално формиране – сепаратистки на държавно равнище и интегристки на наднационално. Този аспект досега не е разглеждан и не се отчита в различните сценарии", отчитат още от института.

Четири сценария в кризата Северна Корея и САЩ

В своя доклад те коментират и кризата в Северна Корея и представят 4 възможни сценария за кризата.

Първият е военен сблъсък. "Всички се надяват, поне на думи, да бъде избегнат, при все това хипотези и сценарии не липсват. А вероятно и подготовка. Предполагаемото вероятно начало е превантивен удар на САЩ върху корейски военни бази. Краят – навлизане на китайски войски в опустошената страна", става ясно от анализа.

Вторият сценарий предполага регулиране на проблема чрез отстъпки и отразява най-вече китайската позиция, но и близката до нея руска гледна точка: само дипломатически действия и обезателна двустранна деескалация.

Третият визира усилие за "задушаване със санкции" на севернокорейския режим, за което САЩ вече предприемат необходимите стъпки и за което се радват на сравнително широка международна подкрепа. Този път може да бъде продължен, но с риск притискането на Пхенян до стената да провокира "човека-ракета".

Четвъртият сценарий е "замразяване", запазване на спокойствието, въпреки напрежението, очакване на приливи от нови провокации и отливи на относително затишие, без всичко да изглежда като продължаваща ескалация.

Въпреки необикновено радикалните изявления, поле за маневриране има, смятат от института.

Криза за левицата в Европа?

Тежкото поражение на германските социалдемократи може да се проектира и на по-широк международен екран. Провали се най-голямата лява партия в Европа, а след катастрофата на френските социалисти очевидно традиционната социалдемократическа левица в Европа е изправена пред въпроса за оцеляването си като ключов фактор в европейската политика.

Географското разпределение на скорошния вот в Германия е многозначително. 27 години след обединението, източните провинции са видимо откъснати от западните по електорален профил; дори Източен Берлин гласува различно на фона на Западен. Тежката социална цена на интеграцията на ГДР намери още по-силно политическо изражение. Има райони, в които АфД или Левите доминират политическия терен и допускат реминисценции от 30-те години на миналия век, отчитат от "Иван Хаджийски".

Експертите смятат, че въпреки очакванията, че веднъж прекрачили Бундестага, националистите ще зарежат реториката си и ще се държат далеч по-кооперативно и умерено, то едва ли ги очаква бърз залез. „Нека имаме предвид, че партии от този тип често пребивават в състояние на постоянни вътрешни скандали и разцепления, без това да ги прати в политическото небитие. Съдбата на „Пет звезди“ на Бепе Грило в Италия е пример. Марин льо Пен не губеше доверие, докато гонеше собствения си баща от партията, която той е учредил и вдъхновил.
АфД несъмнено няма да тръгне с революционни действия и походи с факли, но от това не следва, че изборите непременно ще я „опитомят“, се чете още в анализа.

Макрон без немска подкрепа?

Както беше предупредил, френският президент Макрон изчака немските избори и веднага лансира своята концепция за реформиране на Съюза – чрез фактическо създаване на общо финансово пространство, базирано на еврозоната и военнополитическа консолидация. Всъщност това е реална крачка към федерализация.

Макрон явно разчита, че като първостепенна финансова сила и като държава, отхвърляща визията на Тръмп за европейската сигурност, Германия ще прегърне тези идеи. Меркел обаче демонстрира – искрено или тактично, резервираност и призова въпросите да се обмислят по-търпеливо, въпреки че на срещата на Европейския съвет в Талин застана зад духа на инициативата.

Не само трудностите по сглобяване на бъдещото германско правителство и противоречията между потенциалните партньори по външната политика обясняват тази предпазливост (лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер вече определи несъгласието си с общ бюджет на еврозоната като „червена линия“, която няма да бъде престъпвана). Германия също не е сигурна докъде може да се разпростре нейният ангажимент и наред с това не би искала да отблъсне с лекота Централна и Източна Европа от реформирането на ЕС – за разлика от Макрон, който сякаш не вижда такъв проблем. След германските избори пред бъдещето на Европа отново стои въпросителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

гост

преди 6 години

За да няма сепаратисти в ЕС ще трябва бежанците обратно да се върнат в родината си и границите да бъдат напълно премахнати. Всичката военна техника и оръжие да се струпа до границите на ЕС. Вместо всички държави да се въоръжават до зъби и хората да гладуват, ще се намали излишното въоръжаване и парите ще са за здравеопазване, пенсии и заплати. Така постепенно ще се доближи стандарта на живот между бедни и богати държави. Всеки сам да определя народността си.

21

Анонимен

преди 6 години

Като гледам коментарите си мисля, че или е пълно с ***, или с безумци!По вероятно е да е комбинация от двата типа. И, до като троловете имат оправдание, безумците нямат такова! Разпадането на ЕС ще доведе до разпад на националните държави! Това означава само едно, европейците ще бъдем буквално поробени. Точно до това ще доведе Европа на регионите. Малки лесно управляеми обюности от маргинализирана ***! Безумци, опомнете се!!! ***, и за вас се отнася!!!

20

Gora Euskadi

преди 6 години

Да живее свободна и независима Каталуния ! Фъфлещите франкисти от Мадрид на си лаят колкото си искат. След Каталуния следва Еускади, после Галисия, накрая ще си остане само Мадрид, където испанците ще си фъфлят на воля. Като кажат ГраТиас и те опръскват целия.

fallback