Снимка: архив, Reuters
fallback

Не само България е на път да остане без лекари: и в съседна Румъния медиците масово емигрират. При това румънските лекари бягат не само заради лошото заплащане, пише швейцарският вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг", цитиран от Дойче веле.

"Един пациент с твърде завишени стойности на калций в кръвта почина след три дни, защото лекарството, което можеше да го спаси, не беше налично в нашата болница. А доставката щеше да отнеме цели три седмици", разказва млада невроложка от Букурещ пред Марко Босарт, репортер на швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ).

Освен това заради лошата хигиена в болницата често се стигало до инфекции, а част от пациентите били настанени в коридора, тъй като отделението било препълнено, споделя още 27-годишната медичка, която желае да остане анонимна, тъй като се страхува от конфликт с ръководството на болницата.

"Това, което описва младата лекарка, приляга по-скоро на страните от т.нар. Трети свят. Само че в случая става дума за държава, която вече 10 години е част от Европейския съюз", пише швейцарският журналист.

Обезкървяване

Невроложката, с която е разговарял журналистът, вече крои планове да напусне Румъния. По време на следването си била твърдо убедена, че ще остане да работи в родината си. Впоследствие обаче променила мнението си - подобно на хиляди други млади румънски лекари.

Над една трета от бившите ѝ състуденти вече работят в Германия, Великобритания, Франция, САЩ или Австралия. В тази връзка вестникът цитира изследване на датския университет Орхус, според което около 14 000 румънски лекари са напуснали родината си между 2007 и 2014 година. Но бягат не само лекарите - Румъния напускат и все повече медицински сестри и болногледачи.

Масовата емиграция на лекари буквално обезкървява здравната система на втората по бедност страна в ЕС (след България), пише по-нататък репортерът на вестника, като уточнява, че недостигът на медицински персонал се усеща особено силно в селските райони. За час при специалист се чака с месеци, а в много от румънските болници половината лекарски места си стоят незаети.

При това румънските лекари бягат не само заради лошото заплащане, се казва по-нататък в репортажа на вестника. Голям проблем представляват и лошите трудови условия в обществените болници. "Много от хирурзите се виждат принудени сами да закупуват медикаменти и медицински инструменти", разказва един 29-годишен лекар, който също желае да остане анонимен. И добавя: "Ако искам да напредна в професията си, трябва да се махна от Румъния, защото много от утвърдените по света методи на лечение изобщо не се прилагат тук".

Швейцарският журналист е разговарял и с румънския гинеколог Йосиф Никулеску, който е напуснал Румъния още в началото на 1990-те. В Южна Африка се издигнал до главен лекар, а по-късно се преместил в Германия, където заедно със съпругата си отворил частен кабинет.

Ако в Румъния нямаше частен медицински сектор, още повече лекари щяха да са избягали, твърди Никулеску и обяснява, че в частните клиники лекарите с опит печелят между 3000 и 4000 евро на месец, което е пет пъти повече в сравнение със заплатите на колегите им в държавните болници.

"Много от главните лекари се държат като феодали"

Никулеску разказва и друго: "Много от главните лекари в румънските държавни болници се държат като феодали, а при назначаването на нов персонал се съобразяват най-вече с партийно-политическите критерии".

Освен това, казва гинекологът, законите са такива, че на практика затрудняват ефикасното усвояване на средствата в здравеопазването. Така например акушерките не получават договори със здравните каси. "Нищо чудно тогава, че в Румъния толкова много бебета се раждат с Цезарово сечение", посочва Никулеску и отбелязва, че на всичко отгоре процентът на смъртност при новородените е сравнително висок.

Впрочем, смъртността е висока не само сред новородените. Според изследване на Евростат в никоя друга страна от ЕС не се стига до толкова много предотвратими смъртни случаи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

до 30

преди 6 години

До До Капута 28Да не искаш да кажеш че са отишли в Русия?

39

evavlad

преди 6 години

До АнонименПрибрах се в БГ и за седмица успях да си уредя осигуровки и операция.Оказа се ,че са неглежирали и много други кръвни тестове и неправилно лечение ,като хеликобактери пилори ...и все още не мога да се оправя...Оказва се ,че лечението в държавните болници навсякъде е провал и принуждават хората да се осигуряват частно .Това се опитват да направят и в Румъния ,и в България!

38

evavlad

преди 6 години

До АнонименНе ,друг е проблема!Живях в Англия и избягах оттам ,въпреки доброто заплащане.В проделжение на една година не можах да се добера до ортопед.Страдах от стенозиращ тендовагинит на 4ти пръст дясна ръка.След като успях да се срещна със "специалист" бе ми предложена инжекция с кортизон .Следващата ми среща с него бе чак след 3 месеца ,прегледа трая една минута ,останови ,че прътта не се затварял ...и ме отпрати с уговорката да чакам писмо от него кога ше се видим отново.

fallback