Снимка: архив, Reuters
fallback

Групировката "Ислямска държава" /ИД/ постепенно напуска Сирия и Ирак. Ракка и Мосул остават последни крепости на джихадистите, но да им бъдат отнети и те е само въпрос на време. Къде ще пламне ново огнище на екстремизъм?

Напоследък световните медии все по-често поместват новини за пропагандатори на ИД в Югоизточна Азия, пише "Утро". Веднъж китайски уйгури, воюващи на страната на ислямистите в Сирия, заплашват да пролеят реки от кръв в Небесната империя. Друг път австралийската външна министърка Джулия Бишоп внезапно предупреждава за опити да бъде създаден "халифат" в Югоизточна Азия. Доколко са реални тези закани?

Отмъщението на уйгурите

В началото на март в интернет бе качен страховит видеоклип - присъединили се към ИД уйгури от югозападната китайска провинция Синцзян обещаваха възмездие на всички "неверници", населяващи страната. После изгориха портрета на председателя на КНР Си Цзинпин. Записът включваше също тренировки на бойци уйгури - и на китайска територия, и в Сирия.

Пекин реагира незабавно. Още на 2 март военната полиция и военновъздушните сили организираха съвместни учения едновременно в три окръга от Синцзян-Уйгурския автономен район (СУАР). Изпълнени бяха бойни задачи за отразяване на терористични атаки на местно равнище и за освобождаване на заложници.

Освен това полицията обеща щедри възнаграждения за всякакви сведения за терористи. По данни на Ройтерс дори само ако някой съобщи за подозрителни брадати мъже. Или за мъже, прикрили лицата си с шалове, или с роби. Общо се предвиждаше да бъдат изплатени цели 100 милиона юана -14,5 милиона долара.

Накрая, китайският лидер Си Цзинпин лично разпореди да бъде изградена около Синцзян-Уйгурския автономен район желязна ограда, за да не проникне нито един терорист.

Ръководството на Китай не предприе тези сурови мерки току-така. То има от кого да се бои. Няколкостотин уйгури са заминали за Сирия и Ирак, където са се включили в отрядите на "Ислямска държава". А голям брой привърженици на джихадистите са останали и в Небесната империя.

От сепаратисти до терористи

Уйгурите живеят в земите на днешен Китай от древни времена. По вероизповедание са мюсюлмани сунити. След влизането на Синцзян в състава на КНР през 1949 г. уйгурите сепаратисти постоянно се борят за независимост от Китай. Сблъсъците им с полицията зачестяват особено през първото десетилетие от 21-ви век.

През 2007 г. ислямисти се сражаваха със сили на реда в околия Акто. На 5 юли 2009 г. при потушаване на уйгурски безредици в Урумчи загинаха 120 души, а по неофициални данни - близо 600. Тези събития подтикнаха част от сепаратистите да влизат в контакт с радикални ислямистки движения. Няколколкогодишно затишие бе последвано от поредица от кървави терористични атентати.

На 1 март 2014 г. терористи от СУАР предприемат нападение на гарата на град Кунмин. Убиват с ножове 29 души, ранените са над 130.

На 22 май същата година екстремисти се врязват в множеството на пазара в Урумчи с два джипа, после хвърлят бомби по хората. Загиват общо 39 души, 94 са ранени.

И съвсем неотдавна - на 15 февруари, терористи с ножове нападат хора в град Хотан. Заклани са 8 души, 10 са ранени. Тримата нападатели са застреляни от полицията.

Реална опасност

Уйгурите може би си отмъщават не само за жестокото потушаване на протеста им през юли 2009 г. В началото на март американското издание "Милитари таймс" съобщи за присъствие на китайски въоръжени сили в Афганистан. Според изданието войски на КНР съвместно с афганистанската армия се сражавали с ислямисти по афганистанско-китайската граница. И техен противник били онези същите уйгури, които се присъединили преди към ИД.

Ситуацията с уйгурите е твърде сериозна, предупреждава Наталия Рогожина, водещ научен сътрудник от Института за световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките.

"Заплахите на ИД реално застрашават политическата ситуация в Китай. Особено с оглед сепаратистките нагласи в Синцзян - районът е населен главно с уйгури мюсюлмани", посочва специалистката.

Уйгурските терористи наистина са опасни за Китай, смята и Андрей Грозин, началник на отдела за Казахстан и Централна Азия в Института за страните от ОНД. По думите му в ИД се създават отряди, комплектовани по етнически принцип. И нищо чудно бойците, оцелели в Сирия и Ирак, да се върнат в Китай, за да водят там партизанска война.

Повечето експерти впрочем са на мнение, че в близко бъдеще уйгурите нямат шансове да превземат някой град, камо ли да отвоюват цял район от армията на КНР. Силите им са прекалено неравни. Бунтовниците вероятно ще минат в нелегалност и ще се придържат към тактиката на терора.

ИД обаче може да получи попълнения не само от СУАР. Сепаратистите в съседна Мианма също воюват за независимост. Хиляди бежанци мюсюлмани са избягали в Бангладеш и Китай, където може да се влеят в екстремистки религиозни движения.

Неспокойна е и обстановката във Филипините, където действа терористичната групировка "Абу Саяф" - през 2014 г. нейният лидер Иснилон Тотони Хапилон положи клетва за вярност към водача на джихадистите от ИД Абу Бакр ал Багдади.

Засега терористичните нападения в Югоизточна Азия изглежда са единични случаи. Но е тревожно, че на практика във всяка страна от региона, било то Китай, Филипините или Мианма, въоръжените радикали имат територии, където могат да разчитат на осезаема подкрепа. А това е твърде значима предпоставка за създаване на терористична държава.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

истинко

преди 7 години

До ЧаршафБуда!? Бойко Борисов ли? Ами да им го пращаме веднага! Аз ще му платя билета!

26

Таси

преди 7 години

Оле,оле,В Китай нама Хелзински комитет и Америка за Китай.Кой ще ги защитава там?

25

Някой

преди 7 години

Оле мале! Те пък намерили къде да се местят! Да идат в Китай че да видят толерантноста на Китайската Комунистическа Партия. Преди 10- тина години гледах как растреляха на един стадион министъра на промишленоста на Китай заради някакво сухо мляко защото няколко деца бяха се натровили нещо. Точно там и е мястото на ИД! В Китай. После белия дом давидим как ще обяснява на ККП че сред тях имало и умерени. Сигурно само авангардния отряд на армията ще бъде 200 000 или 300 000 китайски войници.

fallback