Снимка: bgonair.bg
fallback

Тя е само на 32 години, но вече е успяла да се докосне до най-наболелите проблеми в Турция. Турската журналистка и писателка Мелтем Йълмаз се осмелява да говори открито за жестоката реалност в бежанските лагери в Турция. Историята на една сирийка я кара да създаде "Сорая" – книгата, която често е сравнявана със световни бестселъри.

Мелтем Йълмаз е първият журналист, който говори за бежанците в страната и е обиколила пограничните райони и лагерите.

"Научих за ширещия се в тях произвол, за изнасилвания и прочие престъпни деяния. Дори един час ми беше достатъчен да разбера каква е действителността – защото това, което се опитват да изкарат като нормален живот, изобщо не е такъв. (...) А децата, като чуят, че прелита самолет, хукват да се крият в палатките. Всъщност в тези лагери няма нищо друго, освен трагедия и драма", разказа писателката пред Bulgaria ON AIR.

По думите й жените в Турция са потиснати, а през последнтие десет години се забелязва бум на престъпността срещу тях.

Мелтем Йълмаз казва, че не се страхува да говори за проблемите, защото няма какво да губи.

"В Турция са ежедневие арестите, затворите, притискането до ъгъла. Много наши колеги са по затворите и сега пред нас има два пътя – или да кажем истината на висок глас, или да се подложим на цензура и да се правим, че всичко ни е наред".

Първите си стъпки в журналистиката Мелтем прави във вестник "Джумхуриет", а след преврата голяма част от нейните колеги са в ареста.

"Сега работя в друг голям опозиционен вестник, но забелязвам, че всички журналисти от опозицията са под натиск. Спират ни рекламите. Не са лесни продажбите и нерядко ни отказват достъп до държавните учреждения. Отвсякъде се опитват да ни отрежат жизнените източници, а ние се опитваме да оцелеем. Работим с много ниски заплати и на няколко места", разкри още тя.

Какво е да живееш сред постоянни терористични атаки и трудно ли се казва истината в държава като Турция? Гледайте целия репортаж на Михаела Карабельова във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Анонимен

преди 7 години

Фактът, че тази госпожица преди драскаше за кемалистката *** "Джумхурийет" говори красноречиво от коя политичека клоака е тя.Проблемът на хората като нея е, че те бъркат свободата, която е в изобилие в Тюркийе със слободията, която не вирее по тези географски ширини.Това че някой е журналист не ги прави недосегаеми от законите. В Тюркийе няма дори един-единствен журналист, който да е арестуван за това, че е журналист. Но има доста от тях, арестувани, защото са прегазили законите!

67

MIT

преди 7 години

Ще я вкараме в правия път.

66

MIT

преди 7 години

Ще я вкараме в правия път.

fallback