Снимка: Reuters
fallback

В 20:07 часа снощи позвънява телефон в берлинския спешен център. Съобщението гласи, чекамион се е врязал в тълпата на коледния базар на Брайтшайплац.

"Със сигурност е карал с доста висока скорост", обяснява пред "Welt" полицая Томас Нойендорф. "Иначе нямаше как да мине толкова много разстрояние с хора пред себе си!", допълва той.

Oще по темата

В спешния център очевидците трескаво съобщават за ранени, за убити. В началото на вечерта те са девет, включително полякът, който е бил убит в самия камион. С течение на нощта жертвите стават в 12.

Туристката Емма Ръштън звучи втрещена, когато говори с BBC. Тя е била за първи път в Берлин и по ирония на съдбата се разминава на метри със смъртта.

"Разглеждахме светлините и чакахме да се приберем в хотела, когато чухме ужасен трясък. Огледахме се, видяхме как коледните украси биват съборени от камион, а къщичките точно пред нас... тотално унищожени!", разказва Емма.

Журналистът Ян Холицър казва, че ужасните сцени в родния му град, му напомняли на ужаса, който сполетя и хората в Ница. Минути след атаката той започва да излъчва наживо във Facebook.

"Много течности се лееха - може да е червено вино, може да е кръв - кой знае", обяснява Холицър. 

Мнозина са направили същото и публикуваха клипове от бягството им.

Атаката за минута разрушила предколедната идилия, която царяла на базара в Берлин.

"Хората пиеха греяно вино, прекарваха си чудесно", разказва берлинчанинът Антъни Тарик пред Global news.

"Малко по-късно вече всички бяха в паника - хората крещяха, всичко стана толкова бързо! Беше толкова бързо, нищо не видях!", обяснява Тарик.

"Видях хората да крещят, да бягат. Видях обаче и че нямат пространство, където да избягат", спомня си още мъжът. А часове по-късно улиците на Берлин притихват...

#Video: Aftermath of truck that ran into a Christmas market in #Berlin, Germany. pic.twitter.com/KUr6ZPhFgk

— Rudaw English (@RudawEnglish) 19 декември 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 7 години

"Свидетелите си спомнят: Хората пищят, няма къде да избягат..." Що не пишяха, когато ни ибавахаСвизите толкова години, а толерираха всякаква афроарабскаСган в същото време!? Сега пак ни дискриминират, на бг семейства с деца не се полагали социални помощи, въпреки, че сме 10г. вече в ЕС, а за нелегалнатаПаплач която напускаха има всичко!

21

Анонимен

преди 7 години

Германци, Весела и Кошмарна Коледа! Вашта мама, Меркел, Сбъдва Коледни Кошмари!

20

Анонимен

преди 7 години

Тази неделя, вечерта, по CNN излъчваха директно извънредна реч на черния мюсюлмански президент на САЩ (Сатанинските Американски Щати) Хюсейн Обама относно твърдението на криминалните престъпници от най-висш тип, шефовете на ЦРУ и ФБР, за руско "хакване" на изборите там", и кенийският *** много заканително каза, че щял да даде на Путин "Clear Message/Ясно Съобщение"! И, го даде още на другия ден, с атентата на неговите алахакбаровци в Берлин и Анкара! Обамовите фелациофенове да слагат минуси!

fallback