Снимка: БТА

Човекът, открит мъртъв в камиона убиец в Берлин, е поляк, съобщи полицията в германската столица, цитирана от Франс прес.

Още по темата

Полският гражданин е един от 12-те човека, обявени за загинали при врязването на тежкотоварния автомобил в множеството на коледен базар. Според една от версиите е, че той е бил отвлечен от атентатора. Един заподозрян се опита да избяга, но бе задържан. Властите не разкриха самоличността му, пише БТА.

Полицията в Берлин заяви, че камионът, който уби най-малко  12 човека на коледен базар в германската столица, е бил врязан умишлено в множеството.

За задържания се предполага, че вероятно е дошъл в Германия като бежанец през февруари и е от Афганистан или Пакистан, предаде по-рано ДПА, като се позова на източник от силите за сигурност.

Собственикът на камиона, регистриран в Полша, съобщи пред Франс прес, че е говорил за последно с шофьора вчера следобед.

"Не зная какво става с него. Той ми е братовчед, познавам го от дете. Гарантирам за него", каза бизнесменът Ариел Журавски.

Служител на фирмата на Журавски уточни, че шофьорът е на 37 години. Той допусна възможността водачът на камиона да е бил убит. Възможно е задържаният заподозрян да е убил шофьора, за да вземе камиона и да извърши нападение.

Тежкотоварният автомобил пренасял 25 тона металургични продукти от Италия. Той пристигнал в Берлин вчера, но компанията, която трябвало да приеме товара, уведомила шофьора, че не може да го приеме, и му казала да пренощува някъде и да се върне тази сутрин.

Германската полиция засега не е разкрила самоличността и на останалите жертви. Трагедията се разигра в район в Берлин, който е посещаван от много туристи, отбелязва Франс прес.

Обстоятелствата около трагедията все още са неясни, но много индикации сочат, че става въпрос за атентат, каза германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер.

Случаят напомня на атаката в Ница на 14 юли. Тогава камион се вряза в множеството, събрало се в южния френски град за националния празник на страната, убивайки 86 души. Нападателят бе застрелян от полицията. Отговорност за атаката пое джихадисткта групировка "Ислямска държава".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase