Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин призова САЩ за съвместна борба с "една реална, а не измислена заплаха - международния тероризъм", предаде ТАСС.

"Разчитаме да обединим усилията си със САЩ в борбата с една реална, а не измислена заплаха - международния тероризъм", заяви руският държавен глава в годишното си послание към парламента на страната.

Президентът изтъкна, че руските военни решават в Сирия "именно тази задача" и са "нанесли на терористите осезаеми щети".

"Готови сме за сътрудничество и с новата американска администрация", заяви Путин. "Важно е да нормализираме и да започнем развитие на двустранните отношения на равноправна и взаимноизгодна основа", подчерта той.

Взаимодействието между Русия и САЩ в решаването на глобални и регионални проблеми е в интерес на целия свят, отбеляза руският лидер. "Носим обща отговорност за гарантиране на международната сигурност и стабилност, за укрепване на режима на неразпространение", каза той.

"Не желаем противопоставяне с когото и да било. Не търсим врагове, трябват ни приятели", добави Владимир Путин, цитиран от медиите в Русия.

Курсът към развитие на политическата система и пряката демокрация в Русия ще бъде продължен, заяви също така Путин. Той припомни, че септемврийските избори за долна камара - Държавна дума, отново бяха произведени по смесената система - "принципна насрещна стъпка към общественото мнение". "Курсът към развитие на политическата система, институциите на пряката демокрация, повишаване на конкурентността при избори е абсолютно оправдан и безспорно ще го продължим", увери той.

Изграждането на мост през Керченския проток, който ще свързва Крим с континентална Русия, протича според графика, увери държавният глава. Федерацията анексира украинския полуостров през 2014 г., напомня в тази връзка Ройтерс.

Путин посочи, че в Москва и Санкт Петербург също тече мащабна модернизация на пътната мрежа. "От следващата година започваме такива проекти и в други големи градове и градски агломерации, където живеят близо 40 милиона души", обеща той.

Президентът постави задачата за две години да бъдат поправени най-малко половината пътища в Русия. "Решението е взето, набелязани са и съответните средства, трябва само да се работи ефективно", заяви той.

Той чете посланието си към Федералното събрание в продължение на 69 минути. Залата най-малко 10 пъти го прекъсна с ръкопляскания, допълва ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase