Илхам Алиев, Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters
fallback

Посещението на президента на Русия Владимир Путин в Истанбул, където той участва в 23-ия Световен енергиен конгрес, е водещата тема на турския печат днес.

"Енергиен съюз" ("Хабертюрк"), "Стратегически подписи. Енергийният конгрес се превърна в турско-руска среща на върха" ("Йени шафак"), "Историческо споразумение" ("Ватан"), "Среща на приятелството" ("Сабах"), "Исторически подписи за гигантски проект" ("Стар"). Това са част от заглавията, поместени на първите страници на част от водещите турски издания днес по повод визитата на Путин в Турция и подписването на редица споразумения.

Путин пристигна в Истанбул за участие в 23-ия Световен енергиен конгрес. След участието в конгреса Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган имаха двустранна среща в двореца Мабейн. Разговорите продължиха 1 час и 40 минути, след което дадоха съвместна пресконференция.

Oще по темата

Погледите на всички вчера бяха насочени към 23-ия Световен енергиен конгрес и главно към руския президент Путин, който пристигна в Турция за първи път след кризата, разразила се след свалянето от Турция на руския бомбардировач на 24 ноември.

Путин пристигна от Сочи на летище Ататюрк в 13:25 часа и бе посрещнат от турския вицепремиер Нуреттин Джаникли, валията на Истанбул Васип Шахин, турски и руски представители, пише "Сабах".

По повод визитата на Путин на летище Ататюрк бяха въведени драконовски мерки за сигурност. След пристигането му той потегли за Истанбулския конгресен център. В ескорта на руския лидер имаше около 30 коли. Затворени за движение бяха булевардите, по които се придвижи ескортът на Путин, а полицейски хеликоптер кръжеше над колоната. Вниманието на журналистите бе привлечено и от факта, че в залива в района на Долмабахче имаше и военен кораб, посочва "Сабах".

При пристигането в конгресния център Путин влезе в залата заедно с турския президент Реджеп Ердоган. Двамата започнаха приятелски разговор още на стълбите, пише изданието, като посочва, че Путин е бил настанен между Ердоган и президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Турските издания акцентират върху подписаното късно снощи междуправителствено споразумение (между Русия и Турция) за реализиране на проекта за газопровода "Турски поток" по дъното на Черно море. Договорът бе подписан от министрите на енергетиката на двете страни - Александър Новак и Берат Албайрак, в присъствието на руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

В. "Ватан" извежда на първа страница редица от въпросите, по които вчера Турция и Русия се договориха. Освен изненадващото подписване на споразумението за изграждането на "Турски поток" Путин съобщи, че Анкара ще получи отстъпка от цената на руския газ в рамките на проекта.

Изданието посочва, че Анкара и Москва са се договорили и за ускоряване на проекта за строежа на атомната електроцентрала "Аккую".

"Край на забраната за износ на турски плодове и зеленчуци в Русия", пише още на първата си страница "Ватан", като добавя, че за Турция отново е отворен огромният руски пазар за селскостопанска продукция.

Ердоган заяви снощи, че процесът на нормализация на отношенията между Турция и Русия ще продължи.

Лидерите обсъдиха още редица регионални въпроси, сред които ситуацията в Сирия.

В. "Стар" публикува на първата си страница снимка на лидери на енергийния конгрес, сред които са Ердоган, Путин, Алиев и редица близкоизточни лидери. До снимката е написан коментар - "Тази фотография да послужи на Запада за пример".

Изданието цитира президента на Турция Ердоган, който е припомнил, че преди три месеца в Турция бе извършен опит за преврат и е благодарил на чуждестранните лидери за участието в енергийния конгрес в Истанбул, като е добавил, че посещението им в Турция е равнозначно на "подкрепа за демокрацията".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

145

анинимен

преди 7 години

никакьв преврат не е имало ердоган да каже кои го накара да свали руския самолетрусия няма да забрави това предателство нито роднините на летците

144

Анонимен

преди 7 години

Новият-стар "Турски поток" ще е доста скъпо съоръжение за един газов хъб в Турция,на границата ѝ с Гърция и България,само 11 млд км.От който ЕС я реши да купува,я не.

143

Велев

преди 7 години

Ако изобщо бъде построен вторият опит за пускане на "Турски поток",то той ще се ползва само от Турция,в крайната му точка-газов хъб в граничен район,в Турция.Тръбите,които Русия ще постави под дъното на Черно море и тези,които Турция ще плати на своя територия до българската и гръцката граница,няма да преминат през територията на ЕС по-нататък,ако проектът не отговаря на европейското законодателство.Съществува възможност,ЕС да купува от този хъб газ,но само ако прецени,че има нужда.

fallback