Снимка: Reuters
fallback

Спортът в България дълбае дъното. Игрите в Рио си вървят с пълна сила, а нашите олимпийци не спират да се излагат. Родните ни "екскурзианти" се надпреварват да се оплакват и да са в края на класирането. Виновни са тесните стаи, слабият интернет, храната, кафето, силният вятър, яркото слънце, океанът, паветата по улиците, журналистите, а 50-о място е обявявано за добро класиране. Олимпийските игри са уникален форум и дори участието е успех, но отдавна отминаха времената на Кубертеновите принципи.

Oще по темата

Спортистите ни в Бразилия не спряха да мрънкат, а в същото време държавата ни дава милиони за тях. България е на дъното по спортни постижения в Рио де Жанейро, но по размер на държавните премии е в челото на класацията. Преди игрите премиите за българските олимпийци стигнаха световните рекорди.

Всеки, спечелил златен медал ще прибере 250 000 лв., сребърните медалисти ще вземат по 200 000 лв., а бронзовите - по 150 000 лв. Спортистите с класирания от 4-то до 8-мо място ще вземат за 4-то място - 40 000 лв., за 5-то място - 30 000 лв., за 6-то място - 20 000 лв., за 7-мо място - 15 000 лв., а за 8-мо място - 10 000 лв.

Вместо да приберат пачките, родните олимпийци не спряха да мрънкат и да се дънят и то здраво. Родните ни спортисти наистина нямат условията, базите, треньорите, екипировката и заплащането на водещите нации, но едва ли са по-зле "оборудвани" от косовари, словенци, сърби, румънци, гърци, турци, аржентинци, чилийци, колумбийци, виетнамци, етиопци и още и още, които ни скъсаха от бой по атлетическите писти и по останалите съоръжения в Рио, които печелят медали, а ние се радваме на едно... пето място.

То не бяха селфита, автографи и прически, както и гръмки фрази и Facebook статуси преди състезанията, а след тях се намираха куп идиотски извинения за поредната излагация. Същата като с допингираната Силвия Дънекова, която не спря да говори глупости и да ни прави на маймуни с неадекватните си оправдания. Е, поне в дисциплината "Допинг" бяхме първи и взехме златото. Да не говорим пък за срамното поведение на гребците ни, които се направиха на "олимпийци" пред бразилските камериерки.

Винаги се случват единични провали, все пак това е спорт, но тотално да се изложат всичките ни досегашни представители (с изключение на Ивет Лалова, Николай Байряков и Панчо Пасков), това е меко казано срамно. Да, в България ги няма нужните условия за развитие на всички олимпийски спортове и е ясно, че не можем да искаме успехи от всичките ни състезатели. Но защо тогава ги изпратихме в Рио? Не е ли по-правилно от Министерството на спорта да насочат финанси и усилия там, където може да се постигнат приемливи резултати, а не да изпращаме "екскурзианти".

Никой не е искал от състезателите ни в Рио задължително медали, но трябва да признаем, че е смешно и унизително винаги да си в края на класирането, а и най-недостойното е да не чувстват неудобство нито от резултатите, нито от поведението си.

Всички новини и анализи от игрите в Рио четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

110

Наблюдаващ

преди 7 години

Мрънкането е национална характеристика. Ако имаше състезание по мрънкане и недоволство българите щяхме да сме световни и олимпийски шампиони.

109

до 26

преди 7 години

Тук нац. отбор няма място- за да отидеш на олимпиада трябва да спечелиш квота., т.е. да си показал резултат. квотите се определят на състезания няколко месеца преди ОИ и са международни. Ако беше така делегацията ни щеше да бъде двойно по-голяма. да не говорим, че не 10 К, а 30 К щяха да са участниците.

108

до 9

преди 7 години

Нямаме ли право на друго мнение освен да охкаме и ахкаме в захлас и възхита по поредното 44 място??? Някои хора имаме по-високи критерии, ако ти нямаш.

fallback