Снимка: Reuters, архив
fallback

На историческа пресконференция преди два дни НАСА обяви, че на Марс има вода. Откритието беше колкото очаквано, толкова и вълнуващо.

"Получените резултати изцяло подкрепят хипотезата, че поясите върху склоновете са формирани от съвременна водна активност на Марс", поясниха Лажендра Оджа и колегите му от Технологичния институт на Джорджия.

Учените предположиха, че поясите са оставени от потоци вода, съдържаща толкова голямо количество сол, че не замръзва през хладното марсианско лято, когато температурата на повърхността е около минус 25 градуса Целзий. Потвърждаването на тази хипотеза би означавало, че учените са получили първите данни, които свидетелстват за съществуване на вода на Марс.

Oще по темата

На Марс има вода. Какво следва оттук нататък? С този въпрос се обърнахме към Мирела Напетова, докторант в специалност "Звездна астрофизика" в Института по астрономия с НАО Рожен към БАН.

"Следва да разберем дали тази вода е позволила развитието на елементарни форми на живот. Ако се окаже, че дори на тази близка планета, има живи организми, това ще сложи край на въпроса: "Има ли живот във Вселената, извън нашата планета?". Следващият въпрос е дали такива форми на живот могат да се развият и къде можем да намерим еволюирала цивилизация, подобна на нашата", обяснява ни Мирела.

Именно затова все още е твърде рано да се твърди към момента, че на Марс има живот. Поне от сегашните разкрития за водата на пламената. "Но доказателството за съществуването на течна вода ни дава много силна надежда, че в бъдеще ще можем да открием микробиологични организми под повърхността на планетата", допълва тя.

Всъщност това, което откриват инструментите на МРО (Mars Reconnaissance Orbiter), са хидратирани перхлорати като недвусмислено потвърждение за наличието на вода, които, по думите на Мирела Напетова, са засечени за първи път от орбита и със съдържание на вода.

Според една теория – след голяма катастрофа на Марс цивилизацията се е пренесла на Земята. Това ще може ли да се докаже предвид огласеното днес откритие? "Не", охлажда ни ентусиазма Мирела, но допълва, че наличието на вода на планетата дава надежда, че в някой далечен ден Марс може да стане наш бъдещ дом.

И все пак има голям шанс поколението на 20-годишните да бъдат свидетели на кацане на Марс.

"Организацията Mars One предлага колонизиране на Марс до 2027 и дори направи конкурс за еднопосочни билети до Червената планета. Въпреки това, компанията не е доказала, че има потенциал за техническо обезпечаване на мисията и затова на този етап тези намерения не могат да се вземат на сериозно. Освен това такава мисия би изисквала огромни ресурси и едва ли частна компания би могла да си позволи на практика подобно изпълнение", пояснява Мирела.

Според нея една такава мисия може да бъде проведена при колаборация на НАСА, ЕКА, Русия, Индия и Китай. "Но подготовката за такава мисия би отнела повече от десетилетие", допълва още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

65

преди 8 години

Както казаха по Дарик радио Шкумбата и д-р Мирослав Ненков-,,А ако имаше нефт????///

67

наблюдател

преди 8 години

ха ха ха тази вода американците я откриха точно когаго ПУТИН щеше да говори пред ООН нее изключено скоро да открият по същият начин развалени компютри

66

дъра-бъра

преди 8 години

Кой знае защо се забравя,че планетите при движението си около Слънцето бавно се отдалечават от него!А това означава,че някога Марс е бил на земната орбита,условията са били като на Земята, и нищо чудно да са живели хора!Така че бъдещето на хората не е Марс,а Венера!

fallback