Снимка: Reuters, архив
fallback

Палмира, древен град в Сирия вече е в историята. Устоял на 2000 години и смяна на режими, управления, градът рухна под ръцете на джихадистите от Ислямска държава. Разрушаването на Палмира, както и на Нимруд, или пък Хатра, е съпътствано със снимки и видеозаписи, които бързо влизат във фокуса на международната общоност. Това е точно това, което те искат.

Защо обаче разрушението на паметници на културата, храмове, почитащи отдавна забравени богове, е толкова важно? По темата коментира доктор от Кралския Институт пред Би Би Си.

Първа стъпка - символиката

Толерантна, древна, мултикултурна, Палмира олицетворява всичко онова, което Ислямска държава заклеймява. Палмира е била богата и пищна, именно заради търговията.

''Когато установим контрол над някоя територия, ние премахваме символите на политеизъм и разпространяваме монотеизмът,'' обяснява джихадист в едно видео от април месец, преди да заметне с чук и да разруши статуя, оцеляла през вековете.

Като заклеймява идолопоклонничеството като грях, Ислямска държава се опитва да се легитимизира като най-чиста и правоверна. Те не унищожават само и единствено езически храмове, те посягат и на ислямско наследство, което не е изцяло спрямо техните стриктни сунитски правила.

Втора стъпка – печалбата

Ако в разрушението някои от последователите на Ислямска държава виждат символика, то далеч по-ценно за ръководителите им със сигурност е високата цена на стотиците им находки.

На черния пазар части от статуи и антики се търгуват за милиони долари, които са добре дошли за Ислямска държава. Доктрина на разрушенията в името на съграждането на халифат.

Да се започне и най-вече да се поддържа яростна и кръвожадна кампания на колене, бесене, мъчение, терор, масови убийства, робство и етническо прочистване е скъпа задача.

Трета стъпка – провокацията

И най-накрая, видеозаписите, в които булдозери мачкат хилядолетни колони, предизвикват смут в света заради безчинствата на джихадистите.

И така Ислямска държава изпъква като уникална, а заветът на Бин Ладен да се въвлече Западът в спираловидна, безкрайна война ''срещу исляма', е отново възродена.

Това обаче е по-скоро сигнал, че отговорът на провокациите следва да бъде добре обмислен, а не внезапен. А междувременно вчера британски издания показаха снимки как джихадистите раздават социални помощи!!!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Идейка

преди 8 години

..може би е време частни организации да пуснат една две нутронни бомби над ИД владенията...?! и да приключим за 2 - 3 мин с проблема?!

26

Анонимен

преди 8 години

Защото изобличават руслямизма! Руслямска държава е партньор на ИД.

25

Анонимен

преди 8 години

До Стар комунистДобре че сте на измиране ти и подобните на теб

fallback