Снимка: Архив Reuters
fallback

Партията на Реджеп Ердоган дълги години се радва на изключителен политически комфорт. Статуквото, неочаквано за мнозина, беше нарушено на изборите през юни и Турция трябваше да има коалиционно правителство. Президентът Ердоган обаче не иска да дели властта.

По силата на конституцията победителят на парламентарния вот, а именно Партията на справедливостта и развитието, разполага с 45 дни да се разбере за съставяне на управляваща коалиция. Досега този срок винаги е бил спазван, но сега Турция е изправена пред прецедент в съвременната си история, посочва сп. “Икономист”.

“С Божията воля, в страната ни ще има нови избори на 1-ви ноември”, обяви Ердоган още на 18-ти август, макар и законовият срок да изтича тази неделя. Очаква се официалното обявяване на новата дата да е просто формалност.

Мнозина наблюдатели са категорични, че управляващите от самото начало не са били готови за преговори за коалиция и са работили за нов вот. Ръководството на Партията на справедливостта и развитието счита, че загубата на мнозинството в парламента се дължи на сериозния успех на прокюрдската Народнодемократичната партия, натрупала 13% от гласовете.

Немалка част от тези гласове дойдоха от светски настроени турски граждани, които определено са против залитането по крайния ислям на Ердоган и обкръжението му.

Преди месец обаче турската власт започна мащабна кампания срещу кюрдските сепаратисти в отговор на въоръжени атаки, извършени от активисти на военното крило на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Оттогава насам напрежението ескалира и Ердоган се надява, че загубените гласове за Народнодемократичната партия сега ще се върнат към неговото движение от чисто патриотични подбуди. Социологическите проучвания опровергават очакванията на президента, но все пак до новите избори има цели 2 месеца.

В същото време политическата криза ще доведе до доста проблемно управление, докато дойде следващия вот. По конституция трябва да се състави служебно правителство, в което да има представители на всички партии, влезли в парламента.

Но от опозицията изразиха твърда позиция, че няма да участват в служебен кабинет, обвинявайки Ердоган в саботиране на преговорите за управляваща коалиция.

Според опозиционни лидери сегашната ситуация в Турция може лесно да разпали гражданска война. Чуха се призиви за въвеждане на военно положение и поемане на властта от страна на армията до нормализиране на ситуацията.

Политическите съперници на Ергодан се оплакват и от непрекъснати кампании, насочени срещу тях – в това число дори полицейски акции и прокурорски проверки.

Ако действително опозиционните сили откажат участие в служебно правителство, то конституцията дава възможност за различни тълкувания.

Премиерът Давутоглу е готов с едно от тях – лично да назначи новите министри. Но подобни тълкувания в такава напрегната обстановка неизбежно ще изправят Турция пред огромен тест.

Както и провеждането на предсрочни избори при толкова съмнителни обстоятелства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

999*

преди 8 години

Как всички онези които не искаха Ердоган,му дадоха власта в ръцете!И как същите тези не прочетаха конституцията на Турция и в желанието си да се правят на интересни - разшириха правомощията му!И пак тези,сега ще дадат изцяло власта в ръцете на Ердоган!и една любопитна информация за почитателите на Кемал:Дошъл е с революция на власт.И е избран за президент от парламента,който той основал.Управлявал е 12г.Ердоган е 1я -избран от народа президент!На власт е от 2003г.Познайте кой е по-добрия?

91

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 120Po skoro Turciq da si vurne Bulgariq sladur ;)

90

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 121; Моля те да сравниш положението си с положението на турския гражданин. Сравни също така *** си с изрядната, проспирираща държава Турция. Тогава кажи кой ахмак, кой умен. *** народ изостанала държава, пълна с гладни,боси,злобни, ***, ***, *** и простаци които мислят,че живеят най-добре на света а просто са проститутките на Европа. Това са българите наедно с цялата си челяд.Знаеш го и ти но се правиш на интересен. Я си пий хапчетата редовно.

fallback