Отляво надясно: Теодор, Димитър, Лазар и Албена Йорданова. Снимка: Dnes.bg
fallback

Науката е като хорото – като се хванеш веднъж – край! Цитатът е от филма "Двойникът" с Тодор Колев, но е и максима, в която Олимпийският ни отбор по биология напълно се припознава.

Срещнахме се с шампионите Теодор Трифонов, Димитър Манойлов, Ангелина Банковска и Лазар Митров, както и с техния ръководител Албена Йорданова в Биологическия факултет на Софийския университет. С тях си поговорихме за олимпиадите и резултатите им, които винаги ни карат да се гордеем, за образованието и за мотивацията на българите.

"В българското училище материалът, който се изучава, е на критичен минимум в сравнение с това, което се учи дори в Румъния. Просто е несравнимо", започва Албена Йорданова. Тя самата е в Сдружението на ръководителите на олимпийските отборите по природни науки (СРООПН) от 2006 г.

Обяснява ни, че реално подготовката, която получават българските момичета и момчета, протича в 20 дни. До нея стигат най-добрите 4-ма биолози. Преди това те са пресети от най-добрите 10 в страната. Подготвят ги преподаватели от Биологическия факултет.

"Там се дават невероятни задачи. Олимпиадата по биология се е превърнала в състезание по математика, използват се статистически методи", обяснява Албена Йорданова. "Лично аз не познавам човек, който може да се справи с този материал. От тези ученици се изисква да знаят зоология, ботаника, физиология, систематика, биохимия, екология, генетика, поведенчески реакции. От тях се изискват чудеса. И те успяват да го правят – те са комбинативни, съобразителни и успяват да се справят, въпреки всичките трудности", допълва тя.

И наистина: отборът й е донесъл на България цели 47 медала. Другият месец е поредната международна олимпиада, така че отличията вероятно ще станат и повече.

Лазар, студент по медицина 2 курс в Медицинския университет, разказва, че веднъж дори им дали като казус сърце на бебе, родено с патологии. Трябвало да ги разгадаят. И това е само една от общо стоте задачи на международните олимпиади.

Конкуренцията е огромна, момичета и момчета от над 90 държави. Най-жестоката конкуренция - предимно младежи от Азия, както и американците. Затова и българският отбор се готви по американски учебник. По думите на Албена Йорданова гимназиалният курс по биология у нас е крайно неадекватен за техните нужди. Дава ни пример с ботаниката – уроци, преподавани преди години за няколко часа, днес са наблъскани в една табличка.

Международните олимпиади, твърди Димитър, са като среща с бързия влак. Колкото и да се готвиш за тях, винаги се срещаш с нещо ново. Именно това е важното там – да умееш да се справяш с нещо, което виждаш за първи път.

И четиримата олимпийци твърдят, че страстта към биологията е започнала в зоопарка. След това става интересно. Тук Албена Йорданова ни дава цитат от филма "Двойникът" с Тодор Колев - "Науката е като хорото – като се хванеш веднъж – край". И наистина – любовта към биологията, към науката в Ангелина, Теодор, Димитър и Лазар е сравнима с хобито при останалите хора, неизкушени от науката.

От участията си по международни олимпиади Лазар разбрал, че по света на науката се държи много повече, отколкото у нас. "Ние тук имаме едно добро медицинско образование, което е изцяло практически и клинично насочено, без никакво внимание към науката. Последните години се променят нещата", обобщава той. По думите му е важно към нещата да се подхожда научно, тъй като най-важните открития са направени случайно. Дава ни пример с вируса на ХИВ.

"Открития могат да се правят и у нас. Не ни липсват ресурси и материална база, а мотивация. И с малко може да се работи", твърди Лазар.

Лазар, Ангелина и Димитър са студенти по медицина. Все още са в началото на своето образование и затова не могат да кажат в какво биха специализирали и дали биха продължили с научната работа.

Теодор обаче се е насочил към орнитологията. Твърди, че медицината е изключително отговорно нещо и именно затова не е за него. Но се е насочил към орнитологията заради любовта и интереса му към птиците. Ще продължи обучението си в Германия.

На новите възпитаници на Албена Йорданова им предстои поредното престижно състезание в чужбина. Разказва, че такова състезание не може да се проведе в България. Само лабораториите в Швейцария, където българи завоювали медали, струват над 4 млн. евро.

"Реално разходите на олимпийците се поемат от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки (СРООПН - бел.ред). Министерството плаща самолетните билети и медицинската застраховка, която е в размер на 20 лв. Реално министерството отчита милиони левове за подготовка на олимпийци", обобщава Албена Йорданова.

Идният юли ще се състои международна олимпиада по биология. Dnes.bg, а и цяла България ще стискаме палци за отбора ни!

Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки - СРООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. Основна негова задача е да подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира и финансира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки, нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 636 медала - 116 златни, 216 сребърни и 304 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 8 години

Айде, бе, Лазаре, бе!

26

мнение

преди 8 години

Науката е като хорото като се хванеш веднъж край!------------Междувпрочем науката не е хоро, а изследване на дадено нещо, проследяване на процес или явления, връзки и т.н, Като вървене по дадена нишка ! Воден най-вече от любопитство! пп. хоро?

25

Анонимен

преди 8 години

Математика , Физика , Химия , Биология трябва да учиш поне до магистър .. Бакалавър е направо смешно за чисто научна дисциплина.. В Германия за магистър по инженерство и информатика искат 4,50 от бакалавърската .. А за Физика магистър можеш да влезнеш и с 3,50..

fallback