Снимка: Булфото, архив
fallback

360 лева. Толкова струва безценната човешка кръв на черно. Парите са за 900 милилитра, колкото искат лекарите в болниците за една планова операция.

Без представени бележки за дарена кръв, няма и операция.

Количеството се взима от двама кръводарители – по 450 милилитра от всеки. Понякога се налага още двама да дарят за един пациент, в случай, че на болния му преливат кръв.

Когато има дефицит обаче има и черен пазар

А доброволни кръводарители почти няма, въпреки усилията на БЧК и Националния център по трансфузиология и хематология да убеди хората да даряват кръв.

Много рядко някой дарява без да му се налага да го прави заради операция на роднина или приятел. Обикновено хората дават кръв по принуда, призна д-р Петрова от Център по трансфузиология и хематология към столична болница.

И това е така поне от десет години. Според нея по-склонни да дарят доброволно кръв са тези, които са имали нужда да кръвопреливане или пък се е налагало на техни близки.

Така че напълно нормално е няколко роми да стоят пред входа на болницата и да приканват: "Кръводарители, кръводарители!".

Над 15 човека от ромски произход са припознали пък двора на Националния център по трансфузиология и хематология /НЦТХ/ като свое работно място и там чакат граждани, нуждаещи се от кръв за операция на свой близък.

Пазарлъкът с всеки от тях започва от 180 лева за банка от 450 милилитра. Ако "клиентът" реши, че сумата му е много, ромите са склонни да свалят цената, когато става дума за по-голямо количество кръв.

Спазаряването на цената също става в двора на центъра. Намалението стига до 120 лева за една банка, ако е нужно по-голямо количество.

Кръводаряването на по-голямо количество кръв се прави от няколко роми и отнема около час и половина.

Кръв може да даде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години. Въпросът е обаче какво е да си здрав.

Хора под 50 килограма не могат да дават кръв, както и тези с анемия. Диабетици, бременни, кърмачки също. И тези, които пият някакви лекарства попадат в тази графа. Дори да сте взели само аспирин предишния ден не е препоръчително да дарявате кръв, защото може да ви навреди. Високото и ниското кръвно също са пречка пред потенциалните кръводарители. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.

Така че като теглим чертата май се оказа, че не са чак толкова много хората, които могат да дават кръв и всеки чука на дърво: "Дано не дойде до моята глава!".

А иначе един здрав мъж може да дарява кръв до пет пъти в годината, а жените до четири пъти с минимално разстояние от поне 60 дни между всяко кръводаряване.

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

Освен това лекарите са категорични, че кръводаряването е полезно и стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.

Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Отделно според Кодекса на труда кръводарителят има право на два дни платен отпуск.

Скоро, на 14 юни, за поредна година бъде отбелязан и Деня на доброволния кръводарител. Колко ли ще се преброят?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Валя

преди 7 години

Кръвта се възстановява количествено и качествено за не много дълъг период, но трябва да се яде качествена храна, а не ***, с които са пълни рафтовете на верижните супермаркети. Значи глупаците да даряват качесвена кръв, а тарикатите после да им пробутват фалшиви "сокове", "оцети", "сирена", "колбаси", "вино", "шоколади" и т. н. Хора, трябва всички да се вдигнем срещу масовите отровители от отровително-вкусовата промишленост! Иначе не чакайте будали-дарители на кръв и други органи!

25

x

преди 7 години

До анонименТова не е така! Може да се дари кръв във всеки център в България! НЕ е задължително да е в същия град. ТОВА са нарочни спекупации и дезинформации от лекари и мед. сестри с цел да се върти търговията, в която и те са замесени. Съвестните доктори веднага ще ти кажат, че няма проблем и само трябва да се запише номера на бележката.

24

Васко

преди 7 години

До ВесиХм, днес ме източиха и ми направи впечатление, че всичко става с лична карта и си "записан" в компа. Даже пише в декларацийката, която се подписва от дарителя, че кръвта се изследва и т.н, и т.н. Нещо ме кара да си мисля, че хепатитен/спинозен *** може да даде само веднъж кръв. Не вярвам да не се отмята в системата, ако има някакви проблеми. Иначе се обезсмисля воденето на дарителите.

fallback