Снимка: Reuters, архив

За експертите от БиБиСи 2015-та година ще бъде поредната с глобални последствия от конфликтите в Близкия изток. Предишната година завърши с поредица от инциденти в Пакистан и Афганистан, които отново поставиха въпроса за сигурността в региона и света след десетилетие на военни действия.

По-добро сътрудничество между Пакистан, Индия и Афганистан би било основа за подобряване на ситуацията, но това едва ли ще се случи.

Новата година ще бъде критична по отношение на войната с набиращите сериозно влияние ислямистки групи. Съединените щати ще продължат с опитите да ограничат военните действия на чужда територия, но пълно изолиране от конфликтните зони изглежда невъзможно.

По отношение на Ирак Вашингтон ще трябва да заздрави иракските войски, които се огънаха под натиска на “Ислямска държава”. По всичко личи, че битката ще е продължителна и Ирак ще остане разединен, както и съседна Сирия.

Сривът в цената на петрола ще окаже финансов натиск върху ключовите играчи на световната сцена, но едва ли ще се стигне до драстични последствия. И все пак може да се очакват по-смекчени позиции от страна на Русия и Иран (основни производители на петрол) по въпроси като Сирия, да речем.

Следващата година е определена от БиБиСи като решаваща и по други теми като иранската ядрена програма и възобновяването на мирните преговори между Израел и Палестина. Но прогнозата на британската обществена медия не е особено позитивна. Специалистите считат, че отново ще станем свидетели на невъзможността на световните лидери да решат дългогодишните кризи в различни точки на света.

Кризата в Украйна и ролята на Русия също ще бъдат на преден план през 2015-та година. И тук БиБиСи очаква негативно развитие – изграждане на нова граница, нова виртуална бариера по подобие на Желязната завеса от преди падането на Берлинската стена.

На практика Украйна вече е разделена. Западът ще продължи да обвинява Русия, руският президент Путин ще продължи да отвръща със същото, окуражавайки сънародниците си да се самоизолират от западното влияние.

С други думи прогнозите са за влошаване на настоящите глобални кризи в изчакване на по-решителна позиция от страна на Съединените щати, каквото едва ли ще има преди президентските избори през 2016-та година.

След период на сътресения, неизбежни при смяната на властта, Китай ще затвъди ролята си на водеща световна сила. Очаква се прокарване на задължителна реформа в икономиката за успокояване и стабилизиране след години на бесен растеж.

По отношение на военната мощ, Пекин ще продължи развитието си – ще бъдат пуснати в експлоатация ядрени подводници, а големите оръжейни компании ще изпълняват многомилионни договори и за чуждестранни клиенти.

Силата на Китай на технологичния пазар ще става все по-отчетлива и нищо чудно да видим Марк Зукърбърг отново в Пекин, готов на поредица от компромиси, за да осигури на социалната си мрежа постоянното присъствие на стотици милиони китайски потребители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase