Снимка: Reuters
fallback

Общ преглед

Безредиците в американския град Фъргюсън след решението на съда да не повдига обвинения срещу полицая, убил чернокожия младеж Майкъл Браун, се превърнаха в удобен повод за руските медии и проправителствени блогъри да „докажат“ двойните стандарти на САЩ.

„Изглежда правителството на САЩ забравя демокрацията, човешките права и правото на мирен протест, когато става въпрос за собствения му народ“, пише Правда.ру. „Както казват, САЩ са съвсем различен случай“, допълва изданието, цитирано от сайта mashable.

Откакто избухнаха протестите във Фъргюсън през август, руските медии отделят особено внимание на събитията там. Интересът нарасна още повече, след като те прераснаха в насилие. Темата е засенчена единствено от продължаващия конфликт в Източна Украйна и отразяването на всяка стъпка на президента Владимир Путин.

Английската версия на държавния канал RT, бившата Russia Today, днес излъчваше наживо от Фъргюсън, а двама от кореспондентите пишеха наживо в Туитър. Темата „Фъргюсън“ пък беше началото на всяка една новинарска емисия в държавните канали в Русия. Протестите в САЩ бяха определени като „погроми“.

Голяма част от руските издания определят случващото се в САЩ като расова война, въпреки че самите те наричат чернокожите с обидното за тях „негри“. Свободная преса, един от популярните новинарски сайтове, нарича събитията в САЩ „Афро Майдан“, като прави препратка със събитията в Украйна.

Сайтът Лента.ру определя събитията в САЩ като „цветна революция“.

„Вие искате да пренесете тази демокрация навън?“, пита риторично политологът Александър Домрин. „Не, благодаря“, отговаря си сам той.

Фъргюсън стана повод и за официална позиция на руското външно министерство. „Последните събития във Фъргюсън са нов много тревожен сигнал към властите в САЩ, че е крайно време да се фокусират върху вътрешните си проблеми в сферата на правата на човека, като вземат предвид препоръките на международните организации по правата на човека, а не да се ангажират с безпочвено и безплодно наставничество и пропаганда на морал в други държави“, пише министерството.

Така събитията във Фъргюсън позволиха на Кремъл да насочи целия си информационен ресурс в реваш срещу САЩ заради подкрепата им на правителството в Киев. Така например Комсомолская правда във вторник осъмна със заглавие „Ще се превърне ли Фъргюсън в Майдана за Обама“.

Телевизионният канал ЛайфНюз интервюира политолога Владимир Василиев, който отиде по-далеч, заявявайки, че САЩ са отишли твърде далеч с Украйна, затова и Майданът ще отиде при тях.

Призовавайки руските зрители да си направят някои заключение за двуликата политика на САЩ, руският военен анализатор Игор Короченко твърди, че на американците им се случва това, което стана в Украйна. Въпреки това в аналогичната ситуация властта се държи жестоко. „И това е, което американците наричат демокрация“, заяви още той.

В Туитър руснаците подходиха с по-лек и хумористичен начин към събитията във Фъргюсън. Вижте в галерията най-интересното.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

290

Tea_marian@yahoo

преди 9 години

До шопДа ти кажа американците незнаят неща от ( други американци) изнасящи данни , че Америка не е на първо място по много показатели и че не е най- демократичната държава в света . Разговорът с тях не върви , защото ще ти кажат - даа Америка е виновна , знаем. Казвам им , но това го зная от тук , вие не сте ли го чували , дават се данни за заводи , за безотговорно замърсяване на почви и реки ? Живеем в една държава и на тях им се губи нещо , което е трудно са обяснение ..не е времето от 60т

289

ххх

преди 9 години

До Шоп"Това, че американците си гледат работата, а не се занимават с дървени философии, не ги прави духовно бедни."Прав си. Не това, а тъпотията им ги прави такива.

288

Неразбиращ

преди 9 години

Интересно ми е , защо БГ медийте не го обсъждат Фергюсън , а обсъждат как руските го обсъждат.

fallback