Снимка: Reuters

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун мистериозно изчезна преди месец и половина. Основната версия е, че се възстановява от операция на краката. Въпреки това слуховете за преврат в тоталитарната държава стават все повече и повече.

Още по темата

Сайтът mashable пита риторично дали сестрата на Ким Чен Ун управлява Северна Корея.

С толкова оскъдни новини от държавата трудно би могло да се потвърди каквото и да било, включително и този, че малката сестра на Ким Чен Ун – Ким Йо Джон, е новият лидер. Но има доказателства, че тя усъвършенства политическия си профил през последните години и че е една от малкото близки на севернокорейския лидер.

Двамата са родени от Ко Йон Хи, жена на Ким Чен Ир. Ким Чен Ун е второто от три деца. Той и сестра му са израснали в резиденцията на майка си в Пхенян.

Ким Йо Джон е родена 26 септември 1987 г. На 8-годишна възраст заминава за Берн, Швейцария, да учи при братята си. Връща се около четири години по-късно, но се знае малко за дейността й до 2008 г., когато започва да участва в политиката на страната. „Тя беше една от малкото, които истински са се интересували от политиката в Северна Корея“, разказва Майкъл Мейдън, автор на сайт, посветен на държавата. Баща й обичал да я хвали пред близки за това, че има остър политически ум.

Вероятно след това Ким Йо Джон е започнала работа в Корейската работническа партия. Тя тогава се занимавала с „разчистването на пътя“ към властта на брат си Ким Чен Ун след смъртта на баща им. Започва политическата си кариера като младши член на партията . Вероятно след смъртта на баща си става част от Националната комисия по отбрана. Всъщност това е всичко, което знаем със сигурност за връзката между двамата.

Заради познанията и усета си Ким Йо Джон става част от обкръжението на баща си, а след смъртта му и от това на новия лидер – брат й. „Тя може да говори с него по всяко време, да се среща с него по всяко време“, обяснява Мейдън.

Други издания пък твърдят, че Ким Йо Джон дори планирала изявите на брат си – пътя му, придвижването, мерките за сигурност. През март, когато Ким Чен Ун пък беше избран за депутат със 100% от гласовете, тя седеше редом до него на първия ред на парламента.

Въпреки спекулациите и слуховете Мейдън твърди, че вероятно те са силно преувеличени. Според него вероятно Ким Йо Джон е поела ангажиментите на брат си до неговото възстановяване. Той още предполага, че ангажиментите на Ким Йо Джон са много повече от тези, които предполагаме.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase