Снимка: Reuters
fallback

Влиянието на групировката Ислямска държава става все по-голямо. Акциите й будят тревога. Техен пик беше убийството на американския журналист Джеймс Фоули. Различните интерпретации при отразяването на дейността на организацията родиха множество митове. Списание Vox развенчава някои от тях:

Мит №1: Членовете на Ислямска държава са безразсъдни и ирационални

Ако искаме да разберем Ислямска държава (ИД) и начина, по който организацията съществува и мисли, трябва преди всичко да разберем, че членовете й не са луди. Те може да са привърженици на жестока средновековна идеология, но със сигурност не са луди.

Целта на ИД е да се установи халифат. За да постигне целта си, организацията има своя тактика – те използват недоволството на сунитите срещу правителството. Тактиката на ИД еволюира в зависимост от ситуацията и времето. Според политолога от университета в Йейл Статис Каливас в чисто стратегически план ИД действа като всяка друга революционна въоръжена групировка. В този смисъл те не са луди, нито уникални в радикалния ислям.

Въпреки че отделни членове на ИД показват, че проповядват налудничава и крайна идеология, тя действа като рационална, добре подредена тактически организация. Ако това не беше така, как е възможно една организация да се самоиздържа чрез петрол? Ако целта на ИД беше принуждаването на хора да се подчиняват на ислямското законодателство, защо те спонсорират детски фестивали и медицински клиники в Сирия?

Рационалното желание на групировката да разшири територията си на влияние не оправдава варварството й. Тези цели се преследват по ужасяващо жесток и съзнателен начин. А това ги прави и още по-опасни.

Мит №2: Хората подкрепят Ислямска държава заради радикалните им убеждения

Вероятно сте чули, че ИД има известна степен на обществена подкрепа сред някои иракски и сирийски сунити. Това е вярно, без тази подкрепа организацията ще се разпадне. Понякога хората си мислят, че водената от ИД битка е на религиозна основа.

Но всичко това е грешно, тъй като се пропуска най-важното: основата на ИД е политическа, а не религиозна.

Нека да е ясно: почти всички мюсюлмани се обявяват срещу интерпретацията на исляма, възприета от ИД. Изследване в мюсюлмански държави показва, че радикалният ислям е дълбоко непопулярен.

По-голямата част на ИД са мюсюлмани - много от тях са сунити. И Сирия, и Ирак имат шиитски правителства. Сунитите не са представени в управлението, те често са и репресирани. Те се чувстват потиснати. Затова и ИД се опитват да ги привлекат на своя страна чрез подкрепа на детски центрове в сунитски райони в Сирия.

Това не означава, че ИД е по-добра от Асад или Малики: това е група за насилие и геноцид. Просто сунитите са част от тяхната военно-политическа стратегия.

Мит №3: Ислямска държава е част от Ал Кайда

Много важно е да се разбере, че ИД и Ал Кайда са конкуренти, а не съюзници.

ИД беше групировката на Ал Кайда в Ирак. Групата впоследствие се отцепи през февруари т.г. Днес изглежда, че ИД е много по-близо до крайната цел (установяване на халифат) от Ал Кайда. Въпреки това новата организация открито воюва с Джабхат ан Нусра, което е сирийският клон на Ал Кайда.

Идеологическата съпоставка между двете организации показва, че ИД е много по-жестока в насилието си. Те са не просто конкуренция с Ал Кайда, те искат да са лидер. Един от начините да показват мощта си е именно чрез снимки на зверствата си. Когато беше показано публично убийството на американския журналист Джеймс Фоули, това не се случи, за да се сплашат християните, а за да бъде видяно от Ал Кайда.

Мит №4: Ислямска държава е сирийската опълченска група

Вярно е, че ИД се противопоставя на правителството на Башар Асад в Сирия. Но твърдението, че ИД е сирийска бунтовническа група, изпуска два важни факта. Първият е, че това е една транснационална организация с бойци, идващи от цял свят. Вторият е, че в някои ситуации Асад има полза от това противопоставяне.

В хода на гражданската война в Сирия ИД получи голям военен опит, привлече и значителна финансова помощ от страните на Персийския залив и частни донори, целящи свалянето на сирийския президент. Въпреки това цялостната ситуация се явява печеливша за Асад, който е верен на максимата „разделяй и владей“. Вливането на бунтовници в ИД позволява изостряне на конфликта, от която печели Асад. По този начин силният опонент на сирийския президент в лицето на САЩ се изправя срещу опонент на Асад.

Мит №5: Ислямска държава се страхува от жени воини

Според популярен мит членовете на ИД се страхуват от възможността да бъдат убити от жена, тъй като, ако това се случи, няма да отидат в рая.

Истината всъщност е доста по-различна. ИД има свои женски бригади и ги използва, за да наложи своята женомразка идеология. Жените в тези отряди носят бурки и оръжия. Целта им е да накарат и други жени да придобият вида, определен от шериата за правилен. Тоест жената има важна роля в ислямистката организация. Този образ рязко се разграничава от западния стереотип за потиснатата жена.

Мит №6: САЩ могат да унищожат Ислямска държава

Твърди се, че единствено САЩ с военни удари могат да спрат Ислямска държава.

Истината е, че няма магически американски куршум, който може да се справи с проблема. Всъщност тези въздушни удари могат само да влошат положението. Причината за съществуването на Ислямска държава, както беше казано, е политическа, а не военна.

Американската намеса може би е ефективна, когато става въпрос за удари в пустинята. Не такова е положението в градовете, където едни такива удари могат да навредят на цивилните. Ако ударите в този си вид продължат, най-вероятно ИД ще укрепи позициите си в градовете. Това ще принуди иракската армия и кюрдските сили да се включат в кървава битка по улиците на градовете.

Ако САЩ искат да се справят трайно с ИД, те ще трябва да се обърнат за помощ или към Асад, или към сирийската опозиция, в която господства хаосът. И двата варианта изглеждат почти невероятни.

Мит №7: Ислямска държава ще се разпадне сама

Може би сте чували или чели тезата, че ИД ще се разпадне сама. Според тази теория никой мюсюлманин не би живял под толкова строги закони и рано или късно самите сунити ще се надигнат.

Поддръжниците на тази теза забравят, че ИД е била част от Ал Кайда и е научила много от нея. Въпреки че новите ислямисти са верни на ислямските закони, прави впечатление, че в нея има институции, които силно напомнят протодържавнически. Така например има клиники по обществено здраве, полицейски органи, данъчни служби.

Ислямска държава умело балансира между радикалната идеология и стратегията да държи обществената подкрепа. Нещо повече: вместо ИД да намалява и да се свива и разпада, тя се увеличава по численост. От юли насам повече от 6000 бойци са се влели в редиците й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 9 години

Гледаи да не доидат .

34

fgbgfb fg

преди 9 години

тези са по зле от маймуните. ако дойдат ще ги изринем за нула време. нали знаете колко е страхлив ***. реално за 24 часа могат да бъдат изтрити . но никой не иска. със сухопътна операция и ги няма. и да не забравя .... алах е ***

33

me

преди 9 години

А колкото до мита за подтиснатата жена, има причина жената да е подтискана всячески в исляма, а именно защото се осъзнава, че майката е носителка на традициите. Ако й промиеш мозъка и я убедиш да носи скафандър, ще носи скафандър и ще убеди децата си да го правят без дори да се запитат защо го правят и дали това е нещо добро или лошо. Майките отглеждат войни, не бащите. Затова и се полагат толкова грижи жената в исляма да предава безумните им традиции без спорове. Това Е подтискане!

fallback