Барак Обама. Снимка: Reuters
fallback

Сърцевината на дилемата на президента Барак Обама във връзка с "Ислямска държава" /ИД/ е базата на джихадистите в Сирия.

Президентът на САЩ може да продължи да помага на иракските сили, опитващи се да си върнат заграбените от групировката земи в Северен Ирак, като им доставя оръжия и американски военни съветници и като изпраща американски бойни самолети да подкрепят иракските наземни операции, Робърт Бърнс от Ройтерс.

Ами ако джихадистите се изтеглят, макар и частично, в Сирия и се прегрупират, както военният министър Чък Хейгъл предсказа вчера, за нова офанзива?

"В известен смисъл, ще се окажем в точката, в която бяхме, преди те да нахлуят в Ирак", каза Робърт Форд, бивш американски посланик в Сирия, който напусна поста си през февруари, разочарован от нежеланието на Обама да въоръжава умерените сирийски бунтовници.

"Не виждам как можем да спрем "Ислямска държава" в средносрочен план, ако не вземем мерки срещу базата на техните операции в Сирия", каза той в интервю, дадено преди интензивните американски въздушни удари тази седмица, които помогнаха на кюрдските и иракските сили да си върнат язовира на река Тигър край Мосул, който бе попаднал под контрола на ИД.

От друга страна Обама се опасява да не се окаже въвлечен в сирийската гражданска война, започнала през 2011 г.

В непосредствен план той може би е изправен пред избор в Ирак, където междурелигиозните различия и политическият блокаж създадоха условията, позволили на пълчищата на ИД да преминат като вихър през Северен Ирак през юни без почти никаква съпротива. В техните ръце попаднаха доставени от САЩ оръжия, които иракските сили захвърлиха, бягайки без бой.

Ето някои от опциите пред президента:

- Изпращане на още войски в Багдад за подсилване на сигурността на американското посолство, за което настоява Държавният департамент. Според длъжностни лица бройката, която се обсъжда, е по-малко от 300 войници. Те ще се добавят към намиращите се вече в столицата няколкостотин американски военни с цел защита на американските обекти и персонал.

- Ускоряване на въоръжаването на иракските и кюрдските сили. Администрацията доставя на иракските правителствени сили ракети "Хелфайър", малки оръжия и муниции, но критици твърдят, че това става твърде мудно. Администрацията изпитва неохота открито да въоръжава кюрдите, тъй като тяхната милиция, известна като пешмерга, е полуавтономна сила, на която в Багдад гледат като на заплаха за властта на централното правителство.

- Увеличаване на броя и разширяване на ролята на десетките американски военни съветници, намиращи се в Багдад и в кюрдската столица Ербил с цел координиране на иракските сили. Те могат да получат по-пряко участие в подкрепата за иракчаните "на терена", като се присъединят към съответните иракски или кюрдски части на бойното поле или като определят мишените за американските въздушни удари.

- Изпращане на американски сухопътни сили в Ирак. Обама многократно е казвал, че няма да направи това. "Ние не сме иракската армия. Ние не сме дори и иракските ВВС. Аз съм главнокомандващ на въоръжените сили на САЩ, а Ирак в крайна сметка ще трябва сам да се погрижи за собствената си сигурност", каза Обама в понеделник.

- Разширяване на обхвата на американските въздушни удари и по цели на ИД в Сирия. Райони от Източна Сирия са убежище на джихадистката групировка. САЩ разполагат с бойни самолети в Близкия изток и Европа, които могат да увеличат значително броя и интензитета на ударите в Източна Сирия, ако Обама избере тази опция.

Говорейки на пресконференция в Пентагона вчера, военният министър Хейгъл като че ли остави открита възможността за нанасяне на американски удари и в Сирия. Това едва ли е първият път, когато президентът на САЩ се изправя пред опции за военна намеса в Сирия.

Белият дом разкри в сряда, че Обама е дал разрешение за секретна мисия това лято с цел спасяване на американски заложници в Сирия, включително и на журналиста Джеймс Фоули.

Мисията се провалила, защото заложниците били преместени, преди спасителите да пристигнат, казаха неназовани служители. Във вторник джихадистите разпространиха в интернет видео, показващо обезглавяването на Фоули, и заплашиха да убият втори заложник, ако американските въздушни удари в Ирак продължат.

Преди година Обама отложи план за нападение срещу Сирия заради предполагаемата употреба от нея на химически оръжия с аргумента, че той няма да предприеме нещо, преди Конгресът да е гласувал за употребата на военна сила. До такова гласуване обаче изобщо не се стигна, защото правителството на президента Башар Асад прие изготвеното с посредничеството на Русия и САЩ споразумение за унищожаване на сирийския химически арсенал.

Генерал Мартин Демпси, шеф на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, каза вчера, че макар да е възможно сдържането на ИД в краткосрочен план, ще са необходими по-големи международни усилия за разгромяване на екстремистката групировка.

"Може ли те (джихадистите) да бъдат разбити, без да бъдат взети мерки срещу онази част от тяхната организация, която е базирана в Сирия? Отговорът е не", каза той. "Този проблем трябва да бъде решен и от двете страни на практически несъществуващата в момента граница. А това ще стане, когато ние създадем коалиция в региона, която да се нагърби със задачата да разгроми "Ислямска държава" след време. А ИД може да бъде окончателно разбита само когато бъде отхвърлена от 20-те милиона разочаровани сунити, живеещи между Дамаск и Багдад", подчерта ген. Демпси.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Румбо

преди 9 години

Въртяха,сукаха и накрая пак стигнаха до Сирия!Боде им очите тая държава,щото не им играе по свирката!От там почна всичко и там ще завърши!Ама не както искат!

39

Анонимен

преди 9 години

Страшно падение са станали тия американци . Казвам го със съжаление ,нищо от някогашният американски напредък ,предприемчивост,надежда не е останало пълна трагедия .Затова китаиците и руснаците си правят каквото си искат и и дреме на шалтера. Не може да да въоръжаваж екстремисти и убиици и после да викаш АУУУУ ама ние не знаехме ,ами сега какво ще правим ами те много лоши били. Просто нямам думи

38

Тихомир Томов

преди 9 години

До за 40 Прочети малко повече за тази расистка територия и законите им относно нежния пол и друга песен ще запееш !

fallback