Снимка: архив, Reuters

По данни на ООН всеки ден над 1 000 души напускат зоната на конфликта в Югоизточна Украйна.

Представители на ООН обясняват, че с идването на зимата някои от помещенията, в които биват настанявани пристигналите, могат да се окажат непригодни за живеене, пише Би Би Си.

Някои семейства, принудени да напуснат домовете си заради продължаващите боеве в Източна Украйна, сега живеят в стара фабрика в покрайнините на Киев.

В голяма синя палатка, която служи едновременно за кухня и столова, работи вентилатор. Покрай едната стена на маси са оставени купчини стари вещи. Хората ги преравят, стараейки се да намерят това, което им е нужно.

В другия край на територията на завода се намира голям хангар, използван преди за склад. Сега тук са се подслонили 159 души.

Семейството на 16-годишния Алексей Кибикало живее тук от два месеца.

По думите на момчето „тук живеем скучно“ - всичките му приятели са останали в Донецк, „който е бомбардиран всеки ден“.

„Върху главите ни не падат бомби“

Вътре в хангара има редици от двуетажни легла, сковани от евтин ПДЧ материал.

„Много трудно е да се живее с огромен брой хора – казва Андрей, който заедно със съпругата си Елена и четирите си деца живее тук от два месеца. - Не можеш да се отпуснеш, не си си вкъщи“.

Андрей и Елена не желаят да кажат фамилното си име, тъй като се страхуват, че това може да има лоши последици за тях, когато войната свърши и те се върнат у дома.

„Поне имаме покрив над главата си и от небето над главите ни не падат бомби“, казва Елена.

За трите по-малки деца, които са на 9, 5 и 4 години, преместването на новото място е било нещо като приключение, но децата много бързо започнали да се изморяват от битовите неудобства.

„Те плачат, искат вкъщи“, казва Елена.

Андрей не е успял да си намери работа в Киев, тъй като работодателите не искат да наемат човек, който теоретично може да се окаже временен работник.

"Примитивни условия"

По данни на ООН със засилването на сблъсъците между правителствените сили и сепаратистите около Донецк и Луганск потокът бежанци става все по-голям. Само през миналата седмица района са напуснали 6200 души.

Около 25 000 души живеят във временно пригодени за бежанците помещения в южната част на Донецка област. „Условията там са много примитивни“, казва представителят на върховния комисариат на ООН за бежанците Олдрич Андрусек.

По думите му сепаратистите като цяло не разрешават на мъжете запасняци да напускат региона.

По последни данни на ООН 117 000 бежанци са напуснали зоната на бойните действия и са се насочили към други региони на Украйна, а 168 000 са заминали за Русия.

Олдрич Андрусек казва, че тези, които не могат да напуснат зоната на конфликта, живеят в непригодни за целта помещения, където няма елементарни условия за живот.

„Да, те имат покрив над главата си и място, където да нощуват, но им липсват най-елементарни неща: дюшеци, спално бельо, хигиенни принадлежности“, казва Андрусек.

Броят на жителите на Луганска и Донецка област, които са били принудени да напуснат домовете си, рязко се увеличи: ако в началото на годината ставаше дума за 2 600 бежанци, сега те са 102 600.

Хората от останалите региони на Украйна оказват всяческа помощ на тези, които са останали без покрив над главата си. ООН обаче изразява тревога какво ще се случи с тези хора в условията на наближаващата зима.

От върховния комисариат на ООН за бежанците казват, че много скоро помещенията, в които са настанени бежанците, ще се окажат непригодни за живот, тъй като не се отопляват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase