Снимка: архив Булфото

Новият служебен премиер Георги Близнашки е познато лице в политиката и в обществения живот.

Стартът му е в редиците на БСП. Като социалист той стига и най-големите върхове в кариерата си на политик. До днес, когато беше назначен за служебен премиер след падането на кабинета на БСП и ДПС, срещу който и той протестира като един от водачите на недоволството.

Още по темата

Роден е на 4 октомври 1956 година в Скравена. Женен е, има дъщеря. По професия е юрист, професор е и преподава конституционно право в редица университети у нас, сред които Софийския, Нов български университет, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ и пр.

В началото на 90-те години Близнашки е председател на софийската организация на БСП. Член е и на Висшия съвет на соцпартията. Новият служебен премиер беше и депутат от БСП в 40-то Народно събрание. Той беше и наблюдател, а след това и депутат (непряко избран) в Европейския парламент от 2005 г. до 2007 г. от квотата на БСП.

През 2011 година Близнашки е един от членовете на БСП, който е номиниран за кандидат за президент и приема да се състезава на изборите. В последните дни словото му, с което дава съгласие да е кандидат-президент на БСП, доби широка популярност в социалните мрежи. В него новият служебен премиер казва, че БСП трябва да се променя, за да прокарва пътя към нов тип общество.

„И при най-тежките изпитания през ум не ми е минавало да напускам партията. Затова не понясям ренегатите. Особено онези, които напускаха партията в страшни времена, а след това се връщаха обратно –  за да раздават оценки и присъди, за да се коалират с нея, и даже да говорят от името на левицата“, казва Близнашки в обръщението си пред Националния съвет на 16 юли 2011 година. В крайна сметка БСП заложи на тандема Ивайло Калфин-Стефан Данаилов за президентската битка.

Две години по-късно Близнашки обвини БСП, че в нея няма чуваемост, че се е вкопчила във властта и че няма кауза. Професорът вече е на страната на протестиращите срещу правителството на левицата. Той е в първите редици на ежедневното недоволство, критикува партията и кабинета „Орешарски“. След като БСП отказа да проведе референдум за промяна в изборното законодателство, каквато поиска президентът, именно проф. Близнашки оглави Инициативния комитет, който събра над 500 000 подписа с искане за допитване до народа за изборна реформа.

Изявите на Близнашки на страната на протестиращите не остана без реакция от страна на БСП. Социалистите го изключиха за уронване на престижа на партията и нарушаване на уставните норми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase