Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Наскоро президентът на САЩ Барак Обама приветства идеята на младо момиче жена да се появи върху банкнота от американската валута. Но какво е необходимо, за да може лицето ти да се появи на банкнота от 5, 10 или 50 долара?

Като за начало е добре да си титан от американската история, например бивш президент като Джордж Вашингтон, Ейбрахам Линкълн и Андрю Джаксън.  
 
Или един от Бащите основатели на Съедине
ните американски щати като Бенджамин Франклин и Алекзандър Хамилтън, уточнява БиБиСи. 
 
По закон отговорността за избор на лицата, които да бъдат върху доларовите банкноти, се пада на финансовото министерство. Банкнотите са променяни многократно заради нови мерки за по-добра защита, но лицата върху тях са едни и същи от 1929-а година. 
 
Тогава специална комисия избира настоящите лица на основание “естественото им разпознаване от обществото”. Едно от най-важните условия е човекът от банкнотата да не е между живите. Това ограничение е наложено през 19-ти век. 
 
По време на Гражданската война нископоставен чиновник не се посвенил да сложи лика си върху парите. Това довело до изключително гневна обществена реакция и така се стига до установяване на законовата рамка.  
 
По принцип лицата на редица видни американски жени като активистката в движението за предоставяне на избирателни права на жените Сюзан Б. Антъни са били върху монети, но само една дама е имала честта да бъде изобразена върху банкнота.  
 
И това е първата първа дама на страната Марта Вашингтон. Нейно изображение се появява върху лицевата част на сребърния сертификат за 1 долар през 1886-а година.  
 
10 години по-късно ликът й е преместен върху задната част на сертификата, редом до този на съпруга й Джордж. Двете изображения били разделени от римската цифра I. 
 
Според експерти ще минат много години преди да видим жена върху банкнота от американската валута.  
 
Тя трябва да е имала огромно политическо влияние, като да речем да е първата жена-президент на САЩ. Освен това трябва да е покойница, за да се стигне въобще до разглеждане на подобно предложение. 

Тери О'Нийл, председател на Националната организация на жените, обаче счита, че времето да има дама върху банкнота е точно сега. Според нея борците за равноправие и премахване на робството като Соджунер Трут и Хериет Тъбман, както и политически фигури като Бела Абзуг и Шърли Чисхолм са абсолютно адекватни кандидатури. 
 
Тези жени безспорно са оставили трайна диря в американската история, но е факт, че за широката общественост делата им не са особено познати. В тази връзка предложението на Тери О'Нийл е далеч от практическо реализиране. 
 
Така най-вероятно нежната част от американската държава ще трябва да почака още известно време, за да види своя представителка върху някоя от доларовите банкноти. Кой знае, може пък реалният претендент да се появи още след президентските избори през 2016-а година...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

smeshno mi e

преди 9 години

кой сега е номер 1 по света питам аз кой има най голяма и ефективна армия коя икономика е най голяма и кой граждани средно са най богати и не само сега ами последните 70 години айде отговорете си на тези въпроси господа форумни посредственици и си задайте въпроса не трябва ли да сме благодарни че тази нация не е смачкала останалите маймуни по света като едни хлабарки а вместо това се опитва да ги очовечи даже и вас

14

муспи

преди 9 години

Не е нужно само да е била президент, трябва и да е била лезбийка. Но това е трудно вече да стане, защото САЩ си отиват. Следващият президент няма да е Хилари защото няма да има САЩ '16 година.

13

Да го

преди 9 години

Дуууууу...... хатмериканцитеи най-вече Бананата В една особена държава в Европа през 1962 год.влизат в обръщение 2 лева с образ на жена която бере грозде.Така ,че Бананата да го духа още един път.И да престане да открива америката.Ние знаем за нея преди него.

fallback