Милиони хора живеят на места, където законът отхвърля еднополовите взаимоотношения и гейовете са подвеждани под съдебна отговорност заради сексуалната си ориентация.

В 5 страни и части от две други хомосексуализмът се наказва със смъртна присъда. В общо 70 държави хора са вкарвани в затвора заради сексуалната си ориентация, подчертава БиБиСи.

Дори в страни, където хомосексуалността не е престъпление, гейовете не могат да се радват на равноправие (по-висока възрастова граница за съвместно съжителство и забрана за брак).

В Русия, например, е в сила закон, който забранява даването на информация за хомосексуални връзки на лица под 18 години. Всеки нарушител получава парична глоба, но при повторно провинение може да излежава и присъда в затвор.

Този закон, подкрепен категорично от президента Путин, стана причина за редица протести и негативни коментари в западните медии в навечерието на Олимпийските игри в Сочи. И все пак трябва да се отбележи, че хомосексуализмът е декриминализиран в Русия през 1993-та година (с изключение на Чеченската република).

Подобна законова стъпка предприемат повечето държави в последните 200 години, сочи доклад на ООН. Преди Френската революция през 1789-та година, в общо 126 страни по света хомосексуализмът е престъпление, преследвано от закона.

Франция, Монако, Белгия, Люксембург и Холандия са сред първите, които признават правата на гейовете в страните си в края на 18-ти и началото на 19-ти век. Съветският съюз го прави през 1917-та година, но толерантността се задържа едва 17 години и с нов закон хомосексуализмът отново е поставен извън закона.

В Съединените щати, откъдето идват някои от най-сериозните критики срещу Кремъл в последно време, този процес е завършен едва в 21-ви век – с решение на съд в Тексас през 2003-та година.

Бумът на декриминализирането на хомосексуализма по целия свят настъпва със сексуалната революция от 60-те и 70-те години. България предприема тази стъпка през 1968-ма година, заедно с Германската демократична република.

В общи линии в края на 20-ти век страните, в които хомосексуалистите са преследвани от закона, са далеч по-малко от тези, в които законът не допуска еднополови взаимоотношения.

Напоследък обаче се забелязва тенденция в другата посока. Миналата година Индия възстанови 153-годишен закон, датиращ от колониалното време. По силата на тази разпоредба хомосексуализмът е „противоестествен” и предполага наказание от 10 години затвор.

Преди няколко месеца Нигерия прие закон, който забранява еднополовите бракове, гей организациите и публичната проява на хомосексуална връзка. Доказано полово сношение между хора от еднакъв пол също е престъпление. Нарушителите получават 14-годишна присъда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase