Снимка: архив, Guetty Images
fallback

Решението за либерализиране на тютюнопушенето е лишено от икономическа логика, а здравната комисия категорично трябва да го отхвърли. Това заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ пред Dnes.bg.

Вчера икономическата комисия прие промените в Закона за здравето, които либерализират режима. Днес предстои той да бъде разгледан в здравна комисия

Аз смятам, че това решение е лишено от всякакви икономически аргументи. Показаха се данни, които нямат сериозни източници, заяви Дариткова.

По нейни думи е абсолютно нелогично да се твърди, че у нас продажбата на цигари се е повишила след въвеждането на забраната, при положение че в целия ЕС, в съседните ни страни, в следствие на забраната е намаляла.

Oще по темата
Вярно е, че много неща в нашата страна са нелогични в момента, но няма икономически аргумент, които да бъдат изведени над здравния, заяви Дариткова.

Цинично е да се говори, че когато се увеличи оборотът на ресторантьорския бизнес, това така ще подпомогне на икономиката, че ще се внасят повече пари за здравни осигуровки, за да са плаща лечението на онкоболни.

По-голям цинизъм не бях чувала, заяви Дариткова.

По нейни думи е доказано, че ефектът от пушенето вреди на здравето и че страната ни трябва да залага дългосрочни политики, които да гарантират да сме по-здрави, защото това ще доведе до по-здрава икономика.

Здравната комисия категорично трябва да отхвърли решението за либерализиране на режима. С огромна изненада чух един колега от БСП, който каза, че в случая ще разсъждава не като лекар. Аз наистина смятам, че ще бъде показателно за една комисия, ангажирана със здравното законодателство, да покаже воля, каза Дариткова. По нейни думи не бива да се търсят краткосрочни политически дивиденти. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 10 години

Решението за либерализиране на тютюнопушенето е най-смисленият акт на последните 10 парламента

32

Mangi4a

преди 10 години

"Ранъта праи борбътъ! Ний най-вече се бориме за пари, щото със пари че си напраим и ранъ и борбъ" боко Тиквата

31

Анонимен

преди 10 години

То и да живееш с 300 лева не е здравословно.

fallback