Бунтовници в Сирия. Снимка: архив, Reuters

Един от големите въпроси при дебатите „за“ и „против“ външната военна намеса в Сирия е  на кого всъщност би помогнала евентуална интервенция. Трябва ли да се помага на бунтовниците и доколко те биха управлявали по-демократично от Башар Асад?

В тази връзка Си Ен Ен посочва няколко основни факта за въоръжената опозиция.

На първо място бунтовниците не са представители на едно движение – съпротивата е съставена от множество фракции, обединени срещу режима.

Първоначално гражданското недоволство се олицетворяваше от обикновени граждани, които протестираха срещу арестуването на младежи, рисуващи антиправителствени графити.

Мирните протести започнаха през февруари 2011-та година след задържането на 15 ученици в Дараа. По време на една от демонстрациите силите за сигурност откриха огън по множеството и убиха 4 души – първите жертви на гражданската война в Сирия.

С разпростирането на протестите из цялата страна призивите за реформи бързо се трансформираха в призиви за сваляне на Асад от власт.

През юли същата година 7 офицери от сирийската армия обявиха във видео послание в YouTube, че напускат войската, за да поведат въоръжена съпротива срещу режима. Паравоенното им формирование беше наречено Свободна сирийска армия.

Впоследствие се появиха редица подобни групировки. Във времето някои от тях, пише Си Ен Ен, влязоха в много близки отношения с Ал Кайда. Крилото на терористичната организация в Сирия, известно като Ислямска държава за Ирак и Сирия, укрепи позициите си след началото на конфликта.

Една от фракциите на тази групировка – Джабхат ал-Нусра, е сочена за най-ефективната сила в боевете с режима. През декември обаче Джабхат ал-Нусра беше добавена в американския списък с терористични организации.

По тази линия идват и основните опасения по отношение подпомагането на бунтовниците. Опозицията не спира да убеждава Запада, че няма начин евентуална оръжейна помощ да отиде в ръцете на екстремисти. Подобна гаранция обаче трудно може да бъде дадена, посочва Си Ен Ен.

Разбира се, въоръжената съпротива не е съставена само от екстремисти – в нейните редици освен дезертирали военни влизат и множество обикновени граждани, готови да защитават своите близки от атаките на правителствените сили.

Централизирането на властта в тази разнородна група се оказва много трудна, дори непосилна задача. Беше създаден Върховен военен съвет, който обединява голяма част от бунтовническите групи, но определено не всички.

Засега всички се бият за една кауза, но какво би станало, ако Асад бъде свален от власт? Кой би поел управлението на страната?

Друг факт за бунтовниците – повечето от тях са водени от религиозните си убеждения в битката срещу режима. Населението на Сирия е съставено предимно от сунити, докато години наред властта е в малцинствената група на алауитите (клон на шиитския ислям).

Именно религията е силната връзка между управляващите и най-мощния им съюзник – Иран. От друга страна сунитската Саудитска Арабия не се поколебава да подкрепи бунтовниците с оръжия и средства. А множество анализи показват, че религиозните войни са по-дълги и по-ожесточени, изтъква Си Ен Ен.

На този фон Съединените щати също обявиха официално, че ще подпомогнат съпротивата с военна техника.

Американската медия посочва и че не всички бойци срещу режима са сирийци. Групата на чужденците наброява между 2000 и 5 500 души, в това число стотици европейци и немалка част... американци.

В битката освен силите на режима и бунтовниците има и трета страна, която не е никак маловажна – екстремистката групировка Хизбула, пише Си Ен Ен. Дълго време Хизбула се ползва със закрилата на сирийската държава и сега е време за връщане на услугата.

Борбата е ожесточена и бунтовниците, които по неофициални данни са около 100 хиляди, успяват да овладеят не малко територии. Но авиацията на сирийската армия е достатъчно мощна, за да укротява устрема им.

От Си Ен Ен отбелязват, че бунтовнически сили също са обвинявани във военни престъпления, включително използване на химически оръжия, изтезания и т.н.

В интернет бяха разпространени някои доста смущаващи видео записи, представящи издевателства на представители на съпротивата. На един от тях командир на бунтовнически отряд извади и изяде част от сърцето на войник от сирийската армия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase