Папа Франциск. Снимка: Reuters

Изборът на кардинал Берголио за папа, приел името Франциск, показва, че църквата гледа към новия свят, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Новият папа предпочита семплия начин на живот - досега живееше в малък апартамент вместо в специално отредената му архиепископска резиденция в Буенос Айрес и приготвяше сам ястията си. Изборът за папа на човек със скромно потекло, прекарал относително малко време в коридорите на Ватикана, се очаква да има широк отзвук в католическия свят в момент, когато католицизмът губи поддръжници и доверие в много части на света.

Новият папа е имал "метеоритна кариера" в църквата, отбелязва френският в. "Монд". Изданието посочва детайли от личния живот на папата. Той става в 4.30 ч. сутринта и си ляга в 21 ч. Фен е на Достоевски и на Борхес. Фен е на футбола и на операта, но има все пак крехко здраве, след като още около 20-годишен губи единия си бял дроб.
В репортаж от Буенос Айрес вестникът пише, че за аржентинците изборът на Берголио за папа е равносилен на "божията ръка" на Диего Армандо Марадона от 1986 г. на Мондиала.

Още по темата

Според в. "Ню Йорк таймс" в избора на Берголио има както новост, така и спазване на традициите - първи папа от латиноамериканския свят и първи папа йезуит, но и папа, известен като консервативен теолог, от когото се очаква да отстоява твърдо ватиканските позиции по въпросите за аборта, хомосексуалните бракове, ръкополагането на жени за свещеници.

Изданието посочва, че според критици Берголио е бил по-малко енергичен, когато е трябвало да се противопостави на военната диктатура в Аржентина. Той си навлече критики, че е знаел за издевателствата на военните, но не е направил достатъчно, за да ги спре.

След като години наред църквата е отричала да има нещо общо с диктатурата, през 2010 г. Берголио все пак е признал, че тайно се е срещал с генерал Хорхе Видала, бившия лидер на военната хунта, и с адмирал Емилио Масера, командващ военноморските сили, за да ги помоли да освободят задържани от тях двама йезуитски свещеници. През 2011 г. Берголио е свидетелствал и във връзка със системното отвличане на деца от хунтата. По този въпрос Берголио също е обвиняван, че е знаел истината, но не е попречил на отвличанията, отбелязва нюйоркския вестник. В пространно интервю за аржентински вестник още през 2010 г. обаче самият кардинал защитава действията си по време на диктатурата и разкрива, че е помагал на хора да се спасят от арестите, добавя вестникът.

В друга статия "Ню Йорк таймс" отбелязва, че аутсайдерът Берголио сега е изправен пред големи предизвикателства и не е ясно дали ще демонстрира същия темперамент в борбата с корупцията и организационните проблеми в църквата. Посланието на избора на Берголио обаче беше едно - бъдещето на църквата е в глобалния юг и поставянето начело на учен, съпричастен с проблемите на обикновените хора, е най-добрият начин да се вдъхновят отново вярващите.

Първият латиноамерикански папа е културен мост в Римокатолическата църква, посочва в. "Вашингтон пост". Кардиналите се спряха на мъж с обикновени вкусове, но с твърди консервативни позиции по някои църковни въпроси. Изборът на името Франциск от йезуит, а не от францисканец, подчертава мисията на бъдещия папа да работи за обикновените и бедните хора, следвайки примера на човека, който преди няколко века се е отказал от привилегиите в живота.

Папата като институция, дълго време свързвана с църковните скандали, сега се превръща в папа, освободен от скандалите, посочва в. "Файненшъл таймс". Берголио има едно предимство - той е известен с огромно смирение и не е опетнен от църковните скандали.

За първи път папата е от Латинска Америка, за първи път е йезуит и първи ще носи името Франциск, пише "Индипендънт".

Една от първите задачи на Берголио сега ще бъде да си избере нов държавен секретар - най-влиятелния пост във Ватикана след самия папа. Широко разпространено е схващането, че папа Бенедикт допусна огромна грешка, като назначи на поста Тарчизио Бертоне - мъж с малко езикови познания или дипломатически умения и опит, отбелязва британският всекидневник.

Изборът на латиноамерикански йезуит за папа би бил немислим преди 30 години, така че сега изборът на Берголио бележи завой на църквата от последните две консервативни папски управления, коментира в. "Гардиън".

Според в. "Дейли телеграф" Берголио е изглеждал снощи изненадан, че кардиналите от конклава са "потърсили папа именно накрая на света". Като доказателство за скромността на новия папа вестникът посочва факта, че той започна първото си обръщение с простичкото "Добър вечер" на италиански. Според анализатора Марко Полити, специалист по ватиканските дела, изборът на Берголио е отваряне на църквата към развиващия се свят, а изборът на името Франциск означава съвсем ново начало за църквата. Полити припомня, че Берголио е известен като църковен центрист, отворен към реформите и към по-позитивна визия за църквата.

Върху радостта на аржентинците се спира и в. "Фигаро", който очертава регионалните предизвикателства пред новия папа-йезуит. В Европа се наблюдава застаряване на католическите духовници и западане на религиозните практики в бастионите като Полша и Италия. В Африка католицизмът се разпространява, но ислямът също, както и протестантският евангелизъм. В Америка католическата вяра се нуждае от втори шанс, след като евангелистите съумяха да спечелят симпатиите на бедните. В Азия католицизмът има все повече последователи, но там все още католиците са смятани и за чуждоверци от културна гледна точка.

Католическият в. "Кроа" посочва, че мисията на папа Франциск ще е доста тежка, особено като се има предвид, че предшественикът му живее в пределите на Ватикана, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase