Снимка: Булфото
fallback

Ще има данък върху лихвите на банковите спестявания, потвърди отново финансовият министър Симеон Дянков и за пореден път сложи точка (вероятно с възможност за многоточие) по темата, която вълнува страната от 2 дни.

Правителството обаче си вкара сериозен автогол с идеята да обложи  с 10% лихвите по депозити и влогове и то точно в годината на изборите. За никого не е тайна, че в условията на финансова криза българинът прави и невъзможното да спести пари за още по-черни дни и гледа със страшна злоба всеки, който се опита да му бръкне в джоба.

Българите бедни, пък спестяват

"Не може с такива усилия ние да спасим държавата от фалит, от това, което заварихме, и сега да излязат и да викат – гледай ГЕРБ какво направиха, обеднели хората. В същото време БНБ отчита рекордни постъпления на спестявания на гражданите. За да спестяват хората - нали отнякъде са дошли тези пари?!”

Думите са на премиера Бойко Борисов, който на предишното заседание на Министерския съвет потвърди радостната (май) новина, че българите спестяват все повече и повече.

Oще по темата

Добра констатация, на фона на която седмица по-късно стана ясно, че идва време и за десятък върху лихвите от депозити и влогове. Логично на това вероятно ще последва и нова банкова такса, която банките ще си я удържат, защото трябва да пресмятат колко да преведат в хазната от новия налог.

Ще има ли сериозен финансов плюс за държавата това упражнение, ще трябва да кажат финансовите експерти, но е факт, че българинът пак се почуства прецакан и да не ползваме по-нецензурни думи - да кажем просто изигран.

Защото богатият слой от обществото, който всъщност трябва да поеме най-голямата тежест от въвеждането на новия данък, ще си намери своето решение за този казус. Но за десетки хиляди българи със скромните влогове от 1000-2000 лева никак не им харесва да им облагат и без това скромните 50-100 лева бонус от лихви на година с втори данък, след като те веднъж са платили такъв за парите си.

Рискът на правителството в годината преди изборите тук вече става повече политически, отколкото икономически. Ясно е, че парите, които ще влязат в хазната от този данък, са крайно необходими, макар финансовият министър Симеон Дянков да твърди, че иска въвеждането му поради факта, че данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и капитала.

Но след като ГЕРБ загуби окончателно пенсионерите с решението за вдигане на пенсиите едва напролет, сега с тази идея рискува да загуби и много от спестовните хора с по-скромни доходи. С други думи – играта загрубява.

Още повече, че сега идва време на опозицията, която и отляво, и отдясно скочи срещу новия налог, заложен от правителството, което „дава с едната ръка, а окончателно ще го прибере с другата“.

А предизборната кампания вече започна и както се вижда, се води с всякакви възможни средства. А головете ще се броят през лятото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

296

БГ

преди 11 години

Гледам последно време Истори чанел ... дават историята на Хитлер и създаването на неговата партия ... изумлението ми е, че съвпада едно с едно с ГЕРБ ... само датите и имената са други ...вижте и се убедете сами.

295

до аня димова

преди 11 години

вие не сте наясно,че става въпрос за депозити с фиксиран период -3,6,12 месеца-а не за спестовни влогове ,детски влогове,картови сметки и т.н.

294

Анонимен

преди 11 години

Това е комунизъм и национализация!

fallback