Ще се върнем ли към бурканбанк? Снимка: архив, МВР

Не виждам ужасяващите последици от налагането на данъка върху лихвите по депозитите, за които говори опозицията. Но това й е работата на опозицията - да плаши хората.

Това заяви пред БНТ Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента.

Тя защити идеята да се облагат с 10% лихвите от депозитите, лансирана вчера от Симеон Дянков, и обясни, че очакваните приходите от новия данък, които ще са около 120 милиона лева, вече са заложени в параметрите на държавната хазна.

„Ако идеята бъде отхвърлена, ще се наложи промяна и в разходната част на бюджета“, обясни Стоянова.

България има ниско данъчно облагане, плосък данък - 10% върху доходите на физическите лица, при тази данъчна система е много важно да има широка данъчна основа и да се облагат всички доходи, обясни шефът на бюджетната комисия.

Още по темата
„Данъкът върху лихвите всъщност запълва един пропуск, защото доходите от лихви по депозити само в банките бяха освободени от данъка върху общия доход - това се отнася за физическите лица, защото фирмите и в момента са облагаеми“, коментира още Стоянова.

По думите й от общо 34 млрд. лв. депозити на физически лица в банки, голямата част са за по над 100 хил. лв.

"Това означава, че или богати хора получават доход от лихви без облагане и живеят от тази инвестиция, или има корпоративни пари, които се извадени от сметките на фирмите, където доходът от лихва се облага,  и са изнесени по сметка на техните собственици с цел да се избегне и данъчното облагане", анализира Стоянова.

Според нея трябва да се уеднакви облагането на всички доходи и да има равнопоставеност.

Тя е категорична, че е нормално всички доходи да се облагат, още повече, че доходите от лихви са пасивен доход. „Ние облагаме доходите от труд, от допълнителен труд, от наеми, от всякакви източници, а до момента те бяха без такова облагане“, смята шефът на бюджетната комисия в парламента.

Според нея допълнителен аргумент в тази посока е и това, че България беше единствената страна от ЕС, която няма облагане върху лихвите. Нещо повече - в редица европейски страни данъкът върху лихвите е доста по-висок от ставката за облагане на доходите от труд, заяви Стоянова.

Според нея Бюджет 2013 е консервативен и не е повлиян от предстоящите парламентарни избори.

Междувременно разгорещен спор се разигра в студиото на bTV, където съпредседателят на „Синята коалиция“ Мартин Димитров  и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов остро се противопоставиха на идеята на Дянков за въвеждането на данък върху лихвите по депозитите. 

Каракачанов определи намеренията на кабинета като мародерство.

„Остава сега правителството да тръгне по улиците да джоби хората и да взема на босия цървулите”, скочи той и добави, че иска оставката на финансовия министър, който експериментирал върху хората.

„Човек, който има 1000-2000 лв. депозит, от инат ще ги извади и ще си ги държи вкъщи. Това може да разклати банковата система”, прогнозира Красимир Каракачанов.

Според Мартин Димитров с такива мерки ще си останем най-бедните в Европа. По думите му финансовият министър първо се отказал от идеята, а после наново я лансирал, защото го било срам.

Според ГЕРБ обаче правителството се бори да извади парите от депозити и да ги завърти в икономиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase