Снимка: Reuters
fallback

Възмутени от твърде милостивото наказание или съзиращи твърдо отричане на идеологическите мотиви в действията му, норвежците са разделени в отношението си към съдбата, която очаква Андерш Брайвик, освободен от съдебна отговорност, след като изби 77 души, предаде Франс прес.

Двамата специалисти психиатри, които имаха задачата да направят експертиза на извършителя на най-кървавото деяние в Норвегия от Втората световна война насам, онзи ден огласиха заключението си: 32-годишният крайнодесен екстремист страда от параноидна шизофрения.

Оттук следва, че присъдата му най-вероятно ще го отведе в психиатрично заведение, където ще му бъде оказана нужната помощ, вместо да лежи в затвора.

Откакто това стана ясно, дебатите в Норвегия не стихват. Най-ярки са реакциите в интернет.

Oще по темата

"Най-жестокият масов убиец в света е оправдан. Такова нещо може да се случи само в Норвегия", пише интернет-потребител на сайта на таблоида "Верденс ганг".

"Брайвик е параноиден шизофреник и не носи отговорност - същото сигурно може да се каже и за Хитлер и Сталин", реагира норвежка в Туитър.

На улицата реакциите са по-умерени. "Само един луд би могъл да извърши подобно деяние. В правовата държава има психиатри, които трябва да се произнесат и ние трябва да уважаваме мнението им", казва 55-годишен мъж.

Според допитване на радио и телевизия Ен Ар Ко, направено веднага след огласяването на експертното заключение, 36 процента от норвежците смятат, че въдворяването на Брайвик в психиатрично заведение е правилното съдебно решение, докато 48 на сто са на обратното мнение.

"Тъжно е, че толкова много хора виждат в изводите на психиатрите извинение, а не обяснение", отбелязва норвежка гимназистка.

"Дали ще е затворен в психиатрия или в затвора, няма значение, стига да не е на свобода. Той обаче сигурно е бесен - смяташе се за мислител, а го обявиха за луд", казва нейна приятелка.

Брайвик приел зле решението на психиатрите, казва прокурорът по случая. "Той като че ли не е готов да приеме заключението им и се чувства обиден", допълва прокурорът.

Беше малко изненадан, но същевременно каза, че очаквал най-лошото, сподели пред АФП един от адвокатите му.

Питайки как човек с умствено разстройство може да планира такова деяние в продължение на години, а после и да го осъществи, дясната популистка Партия на прогреса, в която преди време Брайвик членувал, поиска нова психиатрична експертиза.

Повечето други партии изразиха доверие в съдебната система.

"Съдът е този, който трябва да съди, а не политиците", заяви премиерът Йенс Столтенберг от Норвежката работническа партия.

Тази партия бе сред основните мишени на ислямофоба Брайвик. Той я обвинява в заиграване с мултикултурното общество, което го отвращава.

Повечето от адвокатите на оцелелите от трагедията и на семействата на жертвите увериха клиентите си, че е малко вероятно масовият убиец един ден да бъде освободен.

"Фактът, че Брайвик е обявен за неспособен да носи съдебна отговорност, не променя кой знае какво. Той ще остане затворен, при това за дълго", отбеляза вчера влиятелният в. "Афтенпостен".


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

Анонимен

преди 12 години

В тази световна 'империя" няма нищо свято и хубаво.Къде няма бруталност и насилие по света.Самите американци избиват десетки хиляди хора когато нападат 1 държава.Света е сляп за едно а с широко отворени очи за друго - параноичната шезофрения. И после кажете че живееме в справедлив ,демократичен свят. Не,ние живеем в параноя и измама.

105

Анонимен

преди 12 години

За душевността на днешните българи, най-вероятно си повече от прав.Но за нарочността на прибирането и тежкостта в норвежката Аркам - и ти си чист нашенец!

104

igor3

преди 12 години

:D Както винаги братята българи си избиват комплексите чрез някакви коментари, и се доказат като расисти.Брайвик е побъркан мозък и съвсем нарочно искат да го тикнат в психиатрията, защото условията там са по тежки от затворите им, и защото искат да му убият самочувстивието, което има.Но понеже много от вас не са виждали чужда култура и не могат да разсъждават, си оставят националистическите си мнения както винаги. По се радвам че иа и такива, които са явно с по широк светоглед и мислене.

fallback