Снимка: Архив, Булфото

В най-големите градове на България се разразиха бурни протести тази седмица след смъртта в село Катуница, край Пловдив, на 19-годишно момче, вероятно предизвикана от член на местен клан, пише в статия, публикувана днес на сайта на сп. "Икономист".

Случаят стана толкова взривоопасен, защото водачът на клана – Кирил Рашков, известен като Цар Киро, е ром (циганин), а жертвата Ангел Петров е етнически българин.

Рашков – богаташ с неясни източници на доходи, изглежда, е имал редица сблъсъци със закона, но нито веднъж не са му предявявани обвинения.

След този случай гневни местни жители опожариха дома палат на Рашков, пробивайки кордоните на полицията, на която се наложи да изведе семейството му на сигурно място.

В началото на седмицата протестите обхванаха големите градове на България. Групи от предимно млади хора издигнаха лозунги за равни права и задължения за всички и скандираха срещу ромското и турското малцинство.

В сряда Рашков бе арестуван и протестите стихнаха. Безредиците станаха в неподходящ момент за българския премиер Бойко Борисов, който дойде на власт преди две години с обещание да обуздае корупцията.

Борисов се надява, че партията му ще спечели с лекота президентските и местните избори идния месец.

Но напоследък той понесе няколко удара. Миналата седмица Европейският съюз реши, че няма да приеме България и Румъния в Шенгенската зона за свободно движение. През изминалата година България – най-бедната страна в ЕС, се бореше да преодолее рецесията в условия, усложнени от проблемите на съседна Гърция.

Борбата с корупцията и престъпността бяха основни вътрешнополитически приоритети на Борисов, а присъединяването в Шенген бе външнополитически приоритет номер едно.

Напредъкът обаче не е голям. Правителството обвини евроскептиците и антиимиграционните нагласи във Финландия и Холандия за отказа наЕС да приеме България и Румъния в Шенген.

Холандският министър на имиграцията обаче дава друго обяснение: "Представете си, че имате врата с осем от най-добрите ключалки в света. Но когато на вратата стои човек, който пуска всекиго да влезе, имате проблем", каза той.

Има и добри постижения. Българският лев е "вързан" с валутен борд към еврото и затова България избягна проблема с дълга в чужда валута, който тормози други източноевропейци.

Стриктното икономическо управление на финансовия министър Симеон Дянков поддържа в относително добро здраве държавните финанси.

Обстановката обаче е напрегната. Движението за права и свободи, турската етническа партия, за която гласуват повечето роми, прояви похвална сдържаност през изтеклата седмица.

Но лидерът на антиромската партия Атака Волен Сидеров, който е кандидат за президент под лозунга "Аз съм вашето оръжие, използвайте го", вероятно е доволен, пише "Икономист".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase