Ангела Меркел. Снимка: Reuters

Регионалните избори в Берлин тази неделя се очаква да потвърдят контрола на левицата в нейния исторически бастион, априори извън обсега на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, която губи доверие на гласоподавателите по средата на мандата си след поредица изборни поражения.

Социалдемократите и емблематичният кмет на столицата Клаус Воверайт, които са на власт от 10 години, се очаква да запазят контрола си над града-провинция за сметка на Християндемократическия съюз (ХДС), който вече се провали пет пъти на шест регионални вота тази година.

Всички социологически проучвания предвиждат победа на Социалдемократическата партия, която се очаква да получи 32% от гласовете. Тя може дори да подобри още малко резултата си от 2006 г. (30,8%) в мегаполиса с 3,5 милиона жители, които ще избират кмет и местен парламент.

ХДС изостава с 21% възнамеряващи да гласуват за него.

Освен представянето на канцлерската партия, интерес буди преди всичко резултатът на Зелените. Водени от Ренате Кюнаст, бивша министърка на земеделието в правителството на Герхард Шрьодер, еколозите прогресивно губят от пролетта насам (19,5 на сто според сондажите).

Непосредствено след ядрената авария във Фукушима и историческата им победа в богатата провинция Баден-Вюртемберг те можеха да мечтаят за нов успех в Берлин според тогавашните социологически проучвания. В крайна сметка може да стигнат едва до третата позиция.

Последен етап от "изборния маратон 2011", берлинските избори ще имат преди всичко символично значение с очакваното продължаване на мандата на един социалдемократ във федералната столица, обобщава политологът Герд Лангут.

Според окончателната равносметка 2011 г. ще остане една "година на ужаси" за либерално-консервативната коалиция, ръководена от две години от Ангела Меркел, която след всички регионални избори успя да запази контрол само в източната провинция Саксония-Анхалт.

Неспособна да се наложи в управлението на кризата с еврозоната, жертва на гафовете на Свободната демократическа партия, нейния либерален партньор, и на собствените си противоречия по важни въпроси като съдбата на АЕЦ, най-влиятелната жена на планетата според списание "Форбс" видя как популярността й се топи като сняг на припек.

Тя е едва пета сред най-уважаваните политически личности в Германия, след като бе най-популярният канцлер в следвоенния период през първия си мандат (2005 -2009 г.).

Политическата 2012 г. ще бъде по-спокойна, тъй като се очакват само един регионален вот, в малката провинция Шлезвиг-Холщайн. Герд Лангут изтъква, че "Меркел има здрави нерви. Тя може да продължи да управлява въпреки пораженията. Освен това не е рядко явление правителство да бъде санкционирано по средата на мандата".

В Берлин не толкова европейската криза, колкото цената на недвижимите имоти бе темата, която доминираше по верме на предизборната кампания.

Най-посещаваната от туристи столица в Европа, където хора на изкуството и любители на развлечения без пукната пара пристигат на рояци, е също и град, преживяващ дълбока метаморфоза, с все по-задълбочаващи се контрасти между буржоазните и бедните квартали.

Докато цената на квадратен метър рязко се е увеличила на места, нивото на безработицата все още е най-високото в Германия (13,3% при 7 на сто средно национално равнище).

В Берлин има много имигранти (13,5%), главно турци, заради които е наричан "най-големия турски град извън Турция".

"Градът се разраства диво. Няма общ план, няма ограничения, това е град на туристи и пришълци" – такава е суровата оценка на списание "Шпигел".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase