Снимка: Reuters

Десетки хиляди сирийци излязоха днес по улиците на Дамаск, за да изразят подкрепа на президента Башар Асад, съобщи Франс прес.

Площадът на Омеядите в центъра на Дамаск е почернял от хора, всички пътни артерии към него са затворени, посочва АФП в репортаж от сирийската столица. Хиляди хора носят портрети на президента и скандират лозунги в подкрепа на националното единство, против всякаква външна намеса и срещу заплахата от междуособици.

Демонстрациите и шествията в Дамаск, Алеп и други големи сирийски градове са организирани от управляващата Партия на арабското социалистическо възраждане /БААС/ като "спонтанна реакция" след вчерашната реч на президента в столичен университет.

В нея Башар Асад обяви "навлизането на Сирия в нов исторически етап, чиито реалности ще бъдат гласността, откритостта и справедливостта".

Още по темата

Според съобщение на агенция САНА "милиони сирийци са се мобилизирали по централните площади на градовете в страната в подкрепа на плана за глобални реформи", посочва АФП.

Междувременно стана известно, че Башар ал Асад обяви днес нова обща амнистия "за всички престъпления, извършени преди 20 юни", съобщи Франс прес, като се позова на сирийската информационна агенция САНА.

На 31 май сирийският президент обяви амнистия за всички политически затворници, в това число и за членове на забранената в Сирия организация "Мюсюлмански братя". Според източници от сирийски организации за защита на правата на човека, след първата амнистия са били освободени "стотици затворници", посочва АФП.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase