Снимка: Reuters
fallback

На 5 юни се навършват 30 години от първите публикации за СПИН в САЩ.

Тази годишнина дава нови надежди за успешното лечение на заболяването, нещо, което доскоро мнозина считаха за невъзможно, пише Асошиейтед прес.

Единственият човек, за когото се твърди, че се е излекувал от СПИН, е Тимъти Рей Браун от Сан Франциско.

Неговият курс на лечение със сигурност не е широко приложим, но все пак дава надежди, че нови практики могат да доведат до успешното побеждаване на заболяването или до възможност заразените с ХИВ да не взимат лекарства всеки ден.

Сега здравните служби по света съсредоточават усилията си, за да могат да предотвратят нови инфекции. За тази цял бяха разработени нови методики и една частично ефективна ваксина.

Над 25 милиона души умряха от СПИН, откакто бяха регистрирани първите 5 случая в Лос Анджелис през 1981 година.

Над 33 милиона души са носители на ХИВ в настоящия момент, като в САЩ те са над 1 милион.

Около 2 милиона души умират от заболяването всяка година, най-вече в бедните страни поради липса на лечение.

Случаите на ХИВ инфекциите са спаднали с една четвърт през последното десетилетие, посочва доклад на Програмата на на ООН за борба с ХИВ/СПИН. Намаляват и смъртните случаи, причинени от "чумата на века". Програмата отчита и "безпрецедентен напредък" в достъпа до здравна помощ, превенция и лечение на заболяването.

Но тези постижения са неравномерно разпределени по света и често изостават от глобално набелязаните цели.

Около 6,6 милиона пациенти от страни със средни и ниски доходи са били лекувани с антиретровирални медикаменти в края на миналата година, а около 9 милиона пациенти не са получили достъп до лечение.

И въпреки това модерните лекарства са много по-лесни за прием и много пациенти минават само с едно хапче на ден.
 
Но нещата били съвсем различни през 1995 година, когато Тимъти Рей Браун, американец, работещ като преводач в Берлин, научил, че е заразен с ХИВ.
 
Той приемал и се отказвал от различни медикаменти заради страничните им ефекти, а през 2006 г. му открили и левкемия, заболяване, което не е свързано с ХИВ.

Химиотерапията го довела до толкова лошо състояние, че лекарите били принудени да го вкарат в изкуствена кома, за да го спасят.

Най-добрият изход за лечението на Браун било да му присадят стволови клетки. Но лекарите си поставили високата цел с присадките да бъдат излекувани и двете болести на Браун - левкемията и СПИН.

За целта събрали данни от 200 донори с гени, устойчиви на ХИВ. Спрели се на донор номер 61 – 25-годишен германец, живеещ в САЩ.

Браун се подложил на трансплантация през февруари 2007 г.

Година по-късно, левкемията се завърнала, но не и ХИВ инфекцията. През март 2008 г. получил втора трансплантация от същия донор. Днес Браун е на 45 години и не взима никакви лекарства.

Лекарите не са открили никакви следи от ХИВ нито в кръвта, нито в тъканите му.

Примерът на Браун вдъхнови медици да употребят подобна, но не чак толкова драстична тактика.

Тя се състои в модифицирането на някои кръвни клетки на пациента, които се борят с инфекциите, за да спрат мутациите и да устоят на ХИВ.

На теория, това би позволило да се засили имунната система на заболелите дотолкова, че те да нямат нужда да взимат лекарства срещу ХИВ, пише Асошиейтед прес.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

До52

преди 12 години

Ти луд ли си? Африка не е само Зимабве както си мислиш, толкова ли си ограничен и не си учил география. Знаеш ли колко мюсюлмански страни има там - Египет, Мароко, Алжир, Тунис, Либия?? И 90% от това население е HIV позитивно?ГРЪМНИ СЕ!!!

53

Joe

преди 12 години

Другата голяма СПИН катастрофа се очертава да е в Китай. Със сигурност милиони не знят там, че имат инфекцията, а когато научат е безкрайно късно. Гей-обществата по принцип са по-запознати и се пазят много повече от СПИН. Проблемът са не те, а патриархалните общества, в които никой мъж или жена няма да отидат да се изледват, защото това значи "някой да си помисли нещо". Дори не ходят на лекции и семинари по въпросит на СПИН, изнасяни за бъдещи семейства и т.н. Отново по същата причина - имидж.

52

xj

преди 12 години

"Над 25 милиона души умряха от СПИН, откакто бяха регистрирани първите 5 случая в Лос Анджелис през 1981 година."ГЛУПУСТИ !Континентът - Африка е вторият по големина и по население континент в света след Азия, на който живеят ок. 1 001 320 281 души. Почти всички (90%) са заразени (и измират периодично) от СПИН (и не само). Не случайно се казва, че Африка е биологически унижожен континент !Така че...25 млн.д., ама ДРУГ ПЪТ!

fallback