Снимка: Булфото
fallback

Чудя се какво може да ме изненада тази седмица, след шизофренията от миналата. Скоростта, с която българското публично пространство заприличва на специализираното заведение, описно от Кен Киси в знаменитата му книга “Полет над кукувиче гнездо” е заплашителна. Разликата е само в трагикомичните нюанси и абсурдистките приоми, използвани от родните сценаристи на реалии.

Безспорен победител в личната ми класация за абсурдист на седмицата е пловдивския кмет Славчо Атанасов, който вдигна града в бойна готовност, защото видите ли, фрегата „Дръзки” щяла да навлезе в либийски води и така реално да влезем в състояние на война с Либия.

„България обяви война на Либия и аз съм силно обезпокоен. Когато чужд боен кораб навлезе в териториалните води на дадена страна, това означава, че идва война между двете държави“, тюхка се градоначалникът, цитиран от Dnes.bg.

"По всички правила на военните закони в момента България става враг на арабската страна и Муамар Кадафи. Ако България се намеси в тази война, под обстрел ще попаднат големите градове, в това число и Пловдив“. Така че, пловдивчани за бой се стягат, скоро и другите големи градове.

Не по-малко странно беше и поведението на лидера на СДС Мартин Димитров, който в отговор на коментарите, че кандидатът на партията за президент Румен Христов е в близки отношения с ДПС, отговори, че СДС няма да иска подкрепата на ДПС за предстоящите президентски избори.

Не знам дали на някой би му хрумнало, че подобна предизборна коалиция е възможна, но след това изказване се чудя дали пък не е била обсъждана сериозно. Доколкото изобщо нещо в родното политическо гнездо е сериозно.

И преди да сте ме упрекнали, че пренебрегвам премиера Бойко Борисов- нищо подобно! Само за кратко беше изместен от първото място, но пък се отчете с достоен принос чак от Хърватия. Сигурно сте чели (чули), че Италия и Франция поискаха промяна в шенгенските правила, така че страните-членки да имат право по-лесно и по свое усмотрение временно да връщат граничния контрол. Промяната на правилата със сигурност ще забави българското членство.

От Загреб Борисов рече: Всеки път като ми говорят (европейците демек) за Шенген, аз ще ги питам за трите процента бюджетен дефицит. Намеквайки, че този критерий на Пакта за стабилност и растеж не се спазва от големите европейски страни, а се наказват малките. Предполагам, че французите и германците са загубили сън и апетит след тази заплаха.

Особено германците, след като финансовият министър Симеон Дянков обяви, че "дефицитът ни вместо 3,6%  е 3,2%  за 2010 г., с 0,1% сме преди Германия, така че сме малко по-добре, отколкото ние предполагахме". И специално уточни, че казва това специално за всички, които много говорят за Германия. Е, министърът не сравни икономическият ръст на България с този на Германия, но най-вероятно скоро и по този показател ще ги бием.

Значи мисля си, вероятно са прави всички, които напоследък веят знамето на бунта срещу брюкселските диктатори и западноевропейските империалисти, които правят така, щото да богатеят за сметка на развиващите се икономики като българската.

Чудех се аз защо така изведнъж не просто евроскептицизмът, направо антиевропеизмът налази политици, икономисти и журналисти като футболист- фолкпевица.

Толкова приказки за независима българска позиция по какъвто и да е европейски въпрос не бях чувала откакто Давид Черни махна прословутата турска тоалетна от Брюксел (нали си спомняте изложбата, в която България беше представена с този непреходен културен символ от естравагантния чешки творец). Апологетите на чушкопека вероятно още му се сърдят.

Е, все пак, добрата новина е, че младите в Лондон се взеха и разбрахме кой е дизайнерът на сватбената рокля на Кейт, бивша Мидълтън. Сега медиите ще трябва да почакат до първата рожба на принца и принцесата и вероятно отново ще се посветят на кирливите ризи на родния политически живот. А ние щастливо ще си кръжим над гнездото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

vrrnckcmfdb

преди 13 години

b6zey8 , [url=febcopleanzi/]febcopleanzi[/url], [link=hxqktkovbstf/]hxqktkovbstf[/link], soinztdycpqt/

27

Иван

преди 13 години

До авторката:На тази статия и липсва теза и адекватни доказателства.Какво си се опитала да кажеш с нея?Изброила си поредица от дребни и незначителни абсурди. Нищо повече2/5 за усилието, но е крайно време да се отнасяте по-сериозно към професията си.Все пак пишете за медия.

26

муню

преди 13 години

браво

fallback