Преди няколко дни позабравеният титан на мисълта Жорж Ганчев най-после разсея мъглата, обхванала политическия живот в родината.

"Докарайте Георги Първанов да застане до мен и да говори с някой англосаксонец или с някой от големците в света. Той ще стане за смях. Защо ли? Защото е селско момче, израснало с тоалетна на двора. Майка му не е била поетеса, за разлика от моята”, отсече Жорж в интервю за "Труд”.

Със или без тоалетна на двора, поет или обикновен дърводелец, един въпрос не престава да вълнува българина- ще ми стигне ли заплатата да покрия сметките? Затова и в началото на този месец ви попитахме: Как се отразява на семейния Ви бюджет скокът в цените на тока, парното и горивата?

48 % от участвалите в анкетата посочват, че това е „Поредното увеличение, но не и на заплатата ми”. В случая те проявяват тактичността на „някой англосаксонец или някой от големците в света” и само дипломатично намекват, че управляващите малко са попрекалили с увеличението на цените.

30 % от читателите ни споделят иронията на Жорж- „Браво! Малко ми е, чакам да вдигнат и магданоза”. А паралелно с това не е зле и теренните проучвания на г-н Ганчев да продължат- той може да ни информира не само за цената на магданоза във Владая и Лос Анджелис (там са двата му пристана), но да събере данни и за санитарния възел на останалите в елита.

16% са по радикални- „Тези вече полудяха, спирам да плащам всичко”. И Жорж може да разчита на тях, ако е решил да прави революция.

4% от участвалите в анкетата навярно никога няма да бъдат критикувани от г-н Ганчев за тоалетни на двора. Защо ли? Те заявяват: „Получавам достатъчно висока заплата, за да мога да покрия разликата в цените”. И, ако имат тоалетна на двора, Жорж, то е само заради иновативни архитектурни решения, а не както при Първанов.

3% от читателите ни вече са преодолели проблемите с цените. Те са категорични: „Не ме интересува, защото нямам парно, кола не карам, а и пестя ток”.

Нека си позволим и един по-провокативен въпрос: Общият брой на гласувалите в анкетата е 4825. За социологическо проучване това е много добра бройка. Но ще успеят ли Жорж и Гоце да съберат поне толкова гласове на следващите парламентарни избори?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase