Снимка: FreePik.com

По българското черноморие можете да намерите много кътчета, които изглеждат сякаш са създадени специално за да направят почивката ви незабравима и изпълнена със спокойствие и красиви гледки. Свети Влас е едно такова място.

Разположен е на няколко километра северно от Слънчев бряг и печели посетителите си с уникална комбинация от красива природа, спокойствие и тишина и модерна инфраструктура.

Свети Влас често е пренебрегван заради по-известните курорти, които го заобикалят, като Слънчев бряг и Несебър например. Въпреки това, градчето предлага всичко необходимо за да прекарате идеално почивката си.

Ако се чудите къде да прекарате почивката си, или вече сте избрали някои от реномираните комплекси по черноморието, например HI Hotels Imperial Resort в Слънчев бряг, отделете време да посетите Свети Влас, който е само на няколко минути път с кола.

История на Свети Влас

Свети Влас има изключително богато културно и историческо наследство. Градът е един от най-старите по южното черноморие и е център на много исторически събития. Основан е през II век след Христа и първото му име, дадено му от древните траки е Лариса. През IV век, градчето приема името Свети Влас, което запазва до днес.

През вековете, Свети Влас е бил част от различни империи, в това число Византийската и Османската. Района е известен с манастирите си, които са играли изключително важна роля в духовния и социален живот на местните жители. За съжаление, огромна част от манастирите вече не могат да бъдат видени, понеже са разрушени по време на османското нашествие.

Освен един от центровете на духовенството, Свети Влас е бил използват и като стратегически център на бойни действия. Хан Крум подготвя атаката си срещу Византия точно там. От върховете, извисяващи се над градчето пък, цар Симеон Велики, наблюдава великата победа на България над византийските войски, по време на битката при Ахелой.

До началото на ХХ век, Свети Влас е малко рибарско селище. Постепенно, то започва да се развива като курорт и през последните десетилетия се утвърждава като една от най-престижните морски дестинации в България. Модерната инфраструктура, яхтеното пристанище и луксозните хотели го превръщат в любима дестинация на туристите от цял свят.

Какво да посетите там

Както вече и сами разбрахте, Свети Влас предлага на посетителите си разнообразие от интересни места, които да посетят. От красиви плажове и исторически местности, до културни обекти, курортът е пълен с възможности за прекрасно прекарване на времето.

Ето някои от тях:
 

  • Яхтеното пристанище "Марина Диневи" – Това е едно от най-популярните места в Свети Влас. Модерното и луксозно пристанище привлича много туристи, които искат да се разходят край морския бряг.
  • Църквата "Свети Власий" – Малката, но впечатляваща църква е построена в чест на светеца – покровител на града и е разположена съвсем близо до яхтеното пристанище.
  • Плажовете на Свети Влас – Красивите и чисти плажове на курорта предлагат на туристите неповторим начин да прекарат времето си в истинска почивка, спокойствие и релакс край кристалната вода.
  • Еко пътеки – Еко пътеките около Свети Влас предлагат прекрасна възможност да се насладите на спиращите дъха гледки към морето. Уникалната комбинация между море и планина в Свети Влас създава предпоставки за незабравими преживявания и разходки.


Комбинацията от спокойствие, лукс и природни красоти прави Свети Влас перфектна дестинация за всеки. Не пропускайте да разгледате и предложенията на HI Hotels Imperial Resort, където ще намерите изгодни оферти за почивката си.

Какво има наблизо

Свети Влас е разположен в близост до много популярни места и курорти по Черноморието. Това е друг плюс, когато избирате място за почивка, защото курорта е едновременно далеч от тълпите туристи и шума, но и близо до точките на нощен живот и възможности за активност.

Ето от какво е заобиколен Свети Влас:

Слънчев бряг – Само на 5км. От Свети Влас е най-големият, оживен и известен курорт на българското черноморие.

Несебър – Несебър е на около 10 км. От Свети Влас. Той е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и определено има какво да предложи на туристите, решили да го посетят.

Елените – На около 4км. на север от Свети Влас е разположен курорта Елените. Там ще откриете спокойни плажове и луксозни комплекси.

Както виждате, Свети Влас е заобиколен от всички ключови места, на които ще откриете всичко необходимо за да си изкарате перфектно, но в същото време ви предоставя и достатъчно уединение и спокойствие.