Във време, в което правим всичко с помощта на някакъв вид мобилно устройство, бързият интернет е един от ключовите елементи за по-приятно и продуктивно ежедневие. Четем новини, гледаме филми, работим и общуваме с близките си чрез телефоните си и бавният интернет може да е наистина изнервящ.

Това се случва все по-рядко, особено с навлизането на 5G мрежите, но въпреки това има сериозни разлики по отношение на скоростите на операторите. Има много награди с различни методологии за класиране на скоростта на мрежите, но световният лидер в това отношение е Ookla, тъй като тя измерва скоростта на мобилния интернет на базата на тестове от самите потребители на мобилните мрежи. Организацията използва данни от приложението Speedtest, което е едно от най-популярните за тестове на скоростта.

Ookla анализира резултатите от потребителските тестове, които се извършват в реални условия, и ги осреднява, за да определи коя е най-бързата мобилна мрежа. Компанията е анализирала над 250 000 теста, направени в България от клиентите на трите телекома през периода април – септември тази година и резултатите поставят мобилната мрежа А1 на първо място по отношение на скоростта.

Тестовете са направени от потребители със смартфони, които са използвали 4G и 5G мрежите на трите телеком оператора. Мобилната мрежа на А1 е показала над 25% по-бърза медианна скорост на сваляне на информация от тази на втория в класацията.

Разликата не е малка предвид ожесточената конкуренция между операторите, които се надпреварват да осигурят по-добри и бързи мобилни услуги. В момента всички мобилни планове на А1 се предлагат с достъп до гигабитовите скорости на 5G ULTRA мрежата на компанията, а два от тях са със специални условия – Unlimited Ultra и Unlimited L. Те могат да бъдат взети с 50% намаление от таксата за първите 12 месеца от абонамента и включват неограничени минути и мегабайти в 5G.